Libya tezkeresi TBMM'den geçti

Türkiye Doğu Akdeniz'deki haklarını korumak için askeri ve diplomatik mücadele içerisinde. Bu kapsamda Türkiye Büyük Millet Meclisi, Libya ile siyasi işbirliğini içeren tezkereyi oylamak üzere olağanüstü toplandı. Tezkere 325 oyla kabul edildi. AK Parti MHP ve BBP tezkereye "evet" derken CHP, İyi Parti, Saadet Partisi ve PKK'nın siyasi uzantısı HDP tezkereye "Hayır" dedi.

Libya tezkeresi TBMM'den geçti

Libya anlaşması ile bölgede dengeleri değiştiren Türkiye, Libya'ya asker gönderme tezkeresi ile önemli bir adım daha attı. Tezkere Meclis'ten geçti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Libya'ya asker gönderilmisini öngören tezkere için olağanüstü toplandı.

Genel Kurul'da sırasıyla, İYİ Parti adına İzmir Milletvekili Aytun Çıray, MHP adına Grup Başkanvekili Erkan Akçay, PKK'nın siyasi uzantısı HDPadına, Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, CHP Grubu adına Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz ve AKP Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz konuştu.

İyi Parti, CHP ve HDP tezkereye karşı çıktı.

AK Parti ve MHP adına yapılan açıklamalarda ise Libya'da istikrarın Türkiye ve bölge açısından önemine dikkat çekildi. "Milli güvenlik" vurgusu yapıldı.

Saadet Partisi oylama öncesi tezkereye onay vereceğini açıklamıştı ancak Genel Kurul'da tezkereye "hayır" denildi.

Konuşmaların ardından oylamaya geçildi.

Libya'ya asker gönderilmesini öngören Cumhurbaşkanlığı tezkeresi 184 ret oyuna karşılık 325, oyla kabul edildi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, tezkerenin TBMM'de kabul edilmesinin ardından açıklama yaptı.

Oktay'ın açıklaması şöyle;

TBMM’de kabul edilen #LibyaTezkeresi ülkemiz ve bölgemiz için hayırlı olsun. Hükümetimiz Doğu Akdeniz’deki her bir adımını detaylı çalışılmış belirli bir strateji ve plan dahilinde atmaktadır.

Libya Tezkeresi ile bölgede oynanan oyunları bozmaya, ülkemizin hak ve menfaatlerini korumaya devam edeceğiz. Libya’nın toprak bütünlüğünü savunan Türkiye’nin amacı BM nezdindeki meşru hükümetin çağrısına destek vermek ve bölge barışına hizmet etmektir.

Umuyorum ki tezkerenin kabulü ile Libya’da saldırgan tutumlarını sürdürenler gerekli mesajı alırlar.

# libya # tbmm