AP'nin Türkiye karşıtı kararı

Avrupa Parlamentosu'nun Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin faaliyetlerini kınayan tavsiye kararına Dışişleri Bakanlığı'ndan sert tepki geldi. Avrupa Parlamentosu'nun taraflı kararlarının kabul edilemez olduğunu vurgulandı. Yazılı açıklamada "Türkiye, bölgede kendisinin ve KKTC'nin haklarını ve çıkarlarını aynı kararlılıkla savunmaya devam edecektir. " denildi.

AP'nin Türkiye karşıtı kararı

Avrupa Parlamentosu, 24 Eylül'de başlayacak Avrupa Birliği liderler zirvesi öncesinde Doğu Akdeniz'i görüştü. Genel Kuruldan, Türkiye yönelik tehdit niteliğinde kararlar çıktı.

AP Genel Kurulu'nda 57'ye karşı 601 oyla kabul edilen tavsiye kararında, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri kınandı, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi ile tam dayanışma vurgusu yapıldı.

Türkiye'nin diyaloğa çağrıldığı kararda , “yaptırım sadece diyalogla önlenebilir” denilerek, 24-25 Eylül'de toplanacak Avrupa Birliği Liderler Zirvesi işaret edildi.

AP'nin tavsiye kararında Libya'ya yönelik silah ambargosuna uyulması çağrısı da yapıldı. Türkiye'nin mevcut dış politikasının ve attığı adımların Suriye dahil bölgedeki istikrara olumsuz etki yaptığı öne sürüldü.

Türkiye'yi hedef alan karar Dışişleri Bakanlığı'nda yanıt geldi. Kararların "Avrupa Birliği üyelik dayanışması adına ve bazı üye ülkelerin bencil çıkar arayışlarına hizmet amacıyla alındığı belirtildi. Kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Üye ülkeler ve AP dahil tüm AB kurumlarına her seviyede yaptığımız girişimlere rağmen böyle yanlı bir tavsiye kararının kabul edilmiş olması, iyi niyet ve sağduyu ile bağdaşmamaktadır. Türkiye iyi niyetini göstermiş, maksimalist ve hak tanımaz tavırlar karşısında doğru ve ilkeli tutumundan vazgeçmemiş, kışkırtıcı eylemlere karşı ise kararlı ancak sağduyulu bir yaklaşım sergilemiştir. Hiç kimsenin hakkında gözü bulunmayan Türkiye, bölgede kendisinin ve KKTC'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını ve çıkarlarını aynı kararlılıkla savunmaya devam edecektir.

ulusal.com.tr

# türkiye # KKTC # doğu akdeniz # ap