Korona sistemin zayıflığını ortaya çıkardı

ABD piyasalarında kayıplar yüzde 10'a yaklaştı, Amerikan Merkez Bankası Fed piyasalara 5 trilyon dolar aktarmaya hazırlanıyor.

Korona sistemin zayıflığını ortaya çıkardı

Koronavirüs salgınıyla dünya ekonomisinin kırılganlığı had safhaya ulaştı. ABD borsasında kayıp yükseldi. Fed ise piyasaya büyük miktarda para enjekte edecek.

Amerikan Merkez Bankası, piyasaları rahatlatmak için önümüzdeki bir ay boyunca 5 trilyon doların üzerinde likidite vermeye hazırlanıyor.

Fed, önümüzdeki bir aylık dönemde 5 trilyon doların üzerinde fon sağlamayı taaahüt ederek, fonlama piyasalarına vermeye hazır olduğu para miktarını artırdı.

New York Fed, üç ay vadeli repo operasyonu ile piyasaya 500 milyar dolar verdi. Banka bu adımı Cuma günü bir ay vadeli repo ile 500 milyar dolar daha vererek tekrar edecek. Önümüzdeki bir aylık dönemde her biri aynı miktarda 10 operasyonun daha yapılması planlanıyor.

Bunların yanında Fed'in programladığı kısa vadeli repolarlarla birlikte, piyasaya verilecek toplam tutar 5,4 trilyon doları bulacak.

Amerika’da “ayı piyasasına” girilmiş durumda. Yani karamsar döneme adım atıldı. ABD'de kayıplar yüzde 10'a yaklaştı. New York borsası, salgınına ilişkin endişelerle perşembe gününü sert düşüşle tamamladı. Kapanışta, Dow Jones endeksi 2 bin 300 puanın üzerinde değer kaybetti ve en büyük kaybını yaşadı.

ABD'de üretici fiyatları endeksi Şubat ayında önceki aya göre yüzde 0,6 ile beklenenden daha fazla düştü.

Amerikan piyasasındaki negatif seyirde, Kovid-19 salgınının ekonomide oluşturduğu belirsizlik ve ABD Başkanı Donald Trump'ın cuma gecesinden itibaren İngiltere'yi muaf tutarak Avrupa'dan gelen tüm seyahatleri 30 gün boyunca askıya aldıklarını duyurması etkili oldu.

Hisse senedi piyasasında yoğun satışlar, Fed piyasaya likidite pompalama kararı almasına rağmen devam etti.

ulusal.com.tr

# abd # FED