ABD Suriye'ye saldırdı

İdlib'de gerginlik devam ederken ABD Soçi Mutabakatı kapsamında Haseke-Kamışlı yolu üzerinde yer alan Suriye Kontrol Noktası'na saldırdı. Saldırı sonucunda bir Suriye askeri hayatını kaybetti. Şam'ın 2 askeri noktasına da ABD jetleri tarafından hava saldırısı yapıldı.

ABD Suriye'ye saldırdı

Soçi Mutabakatınca belirlenen noktalara saldırı yapıldı. 1 Suriye askeri öldü, 2 kontrol noktası ABD uçakları tarafından hedef alındı.

Ankara-Şam gerginliğini fırsat bilen ABD, Türkiye ile Rusya arasında Fırat'ın doğusuna ilişkin imzalanan Soçi mutabakatını deldi. Mutabakat 5'inci maddesi kapsamında Suriye Ordusu, Haseke-Kamışlı yolu üzerinde Hırbet Ammo köyünde kontrol noktası oluşturulmuştu.

O kontrol noktasına ilerleyen ABD konvoyunun geçişine Suriye Ordusu engel oldu.

Yaşanan gerginliğin ardından bir Suriye askeri ABD'li askerlerin açtığı ateş sonucu öldü. Bunun üzerine Suriye güçleri de havaya ateş açarak karşılık verdi. Bu olaydan sonra ABD askerleri araçlarıyla Haseke kent merkezine döndü.

Gerginliğin bitmesinin ardından Haseke'deki Tel Beyder Üssü'nden havalanan ABD'ye ait 2 savaş uçağı, Suriye güçlerine saldırı düzenledi. Saldırı Hırbet Ammo bölgesinde 2 askeri noktaya yapıldı. Suriye'nin Haber Ajansı SANA bir sivilin öldüğünü, birinin de yaralandığını bildirdi.

Barış Pınarı Harekatı'nın başlamasıyla ABD, harekat bölgesindeki üslerini boşaltmış, petrol sahaları civarında yerleşmeye öncelik vermişti. ABD güçleri, Suriye'de Haseke, Rakka ve Deyrezor illerinde örgüt işgalindeki bölgelerde toplam 11 üs ve askeri noktada varlık gösteriyor. Ayrıca Washington, teröristlerin işgalindeki petrol sahalarında konumlanan askeri üs ve noktalarına sürekli takviye asker gönderiyor.

PKK/PYD işgalinde bulunan Haseke'de son dönemde ABD-Rusya gerilimi yaşanıyor. ABD askerleri 18 Ocak’tan bu yana Rus askerlerin yolunu 5 kez kesmişti.

ulusal.com.tr

# abd # suriye # haseke