Karaman'da işveren oyunu bitmiyor

Karaman'da kurulu bulunan Döhler Gıda işvereni pandemi döneminde yasa tanımaz tavrını sürdürerek işçi çıkartıyor. İşten çıkartma yasağına rağmen yalan beyanla sendika üyesi işçilerin iş akitlerini tazminatsız bir şekilde sonlandırıyor.

Karaman'da işveren oyunu bitmiyor

Tekgıda-İş Sendikası, Döhler Gıda'da 2016 yılında yetkiyi almış, ancak işverenin itirazı sebebiyle Toplu İş Sözleşmesi (TİS) yapamamıştı. Beş yıllık yargı mücadelesi sendikamız lehine sonuçlanırken bu süreçte ten çıkartılan işçiler de açtıkları davaları işe iade kararlarıyla kazandı.Mahkeme kararının kesinleşmesinin ardından Döhler işvereni, sendikal örgütlenmede öncü işçilerden başlayarak, sendika üyesi işçileri 4857 sayılı yasanın 25/2. maddesinden tazminatsız olarak işten çıkartıyor. Gösterdiği gerekçe ise ''İşçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı.''

Pandemi sürecindeki yasağı yalan beyanla aşmaya çalışan Döhler işvereni, hafta sonunda 10 işçiyi işten çıkarttı. Fabrikada bulunan diğer sendika üyesi işçilere gözdağı vermek isteyen Alman sermayeli Döhler işvereninin bu hukuk tanımaz tavrına karşı sendikamız, Çalışma Bakanlığına gerekli müracaatları yaptı.

Yargı kararını ve yasaları tanımayan Döhler işverenin yaptığı yanına kâr kalmayacaktır!

Tekgıda-İş Sendikası olarak üyelerimizin uğradıkları bu haksızlıkta yanlarındayız. Örgütlenmek anayasal bir haktır ve bu hakkın kullanılmasını engellemek suçtur!

Yasa tanımaz ve haklara saygısı olamayan Döhler işverenini uyarıyoruz! Eğer Karaman'da orman kanunları var sanıyorsa öyle olmadığını bilmesi gerekiyor. Karaman'da işverenlerin sendikal örgütlenmeye karşı ortak tavırları yasaların üstünde değildir. Bu hukuksuz girişimi boşa çıkarmak öncelikli olarak yasa koyucuların ve yargının işidir.

Döhler işvereni ve sendikal örgütlenmeyi engelleyen tüm işverenler için bu suç duyurumuzdur. Yalan beyanlarla işçiyi işten çıkartamazsınız! Sendika üyesi olduğu için işçi çıkartamazsınız! Devleti ve kurumlarını yalan beyanla aldatamazsınız.

Pandemi süreci boyunca işten çıkarma yasağına rağmen, işçi çıkartma yapılıyor ise o işverenler devletin hiçbir teşviğinden yararlanamamalı ve ağır yaptırımlar getirilmeli. Fabrikasında çalışan işçisinin tamamının sendika üyesi olduğu, yasalara saygılı, vergisini tam ödeyen işverenlere tanınan haklardan, hukuk ve yasa tanımaz sermaye sahipleri yararlanmamalı!Çalışma hayatı onlar için dikensiz gül bahçesine çevrilmemeli!

Tekgıda-İş Sendikası olarak üyemiz olduğu için uyduruk gerekçelerle işten atılan işçilerin derhal işe geri alınmasını ve yargı kararına uyulmasını talep ediyoruz.

Döhler işvereninin yasa tanımaz ve vicdansız tavrını fabrika önünde yapacağımız basın açıklamasıyla protesto edeceğiz.

Açıklamamıza basınımızı ve tüm emek dostlarını davet ediyoruz.

# pandemi # # emek # sendika # tazminat # karaman # tis # işveren