Eski vizyon yeni kabine

Başbakanlık için Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nu aday göstermesinin ardından, gözler yeni kurulacak kabineye çevrildi. Bakanlıklarda Tayyip Erdoğan'a en yakın isimlerin yer alması bekleniyor. Kabine şekillendirilirken 2015 seçimleri, gözetilecek en ktirik konu. Bu yüzden denge stratejisinin izleneceği ön plana çıkan görüş oldu.

Eski vizyon yeni kabine

Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Erdoğan'ın koltuğuna Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nu aday göstermesinin ardından gözler, yeni kurulacak kabineye çevrildi.

Bakanlıklar için birçok isim konuşuluyor. Ankara kulis bilgilerine göre, yeni kabine 2015 seçimleri gözetilerek oluşturulacak. Kabinede Erdoğan'ın dar ekibinin yer alması bekleniyor. Ancak 2015 genel seçimlerine denge politikası izlenecek.

Kabine oluşturulurken gözetilecek kriterler, hükümetin yol haritasını oluşturacak açılım süreci, yeni anayasa ile Suriye ve Irak gibi bölge poltikaların devamlılığının sağlanması olacak.

Davutoğlu'nun başbakan olması durumunda, boşalacak koltuğa kimin oturacağı merak konusu. Avrupa Birliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın isimleri öne çıkıyor. Fidan’ın MİT Müsteşarlığı’ndan alınmasının açılım sürecini olumsuz etkileyeceği görüşü ortaya atılıyor.

Hakan Fidan'ın Dışişleri Bakanı olması durumunda, müsteşarlığa geçecek kişinin Erdoğan'ın dış poltika danışmanlarından İbrahim Kalın'ın olacağı, ancak Davutoğlu'nun Kalan ismini veto ettiği belirtiliyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in ismi ise Çavuşoğlu’nun Dışişleri’ne kaydırılması halinde Avrupa Birliği Bakanlığı için dillendiriliyor. Çelik’in adı Başbakan Yardımcılığı için de geçiyor.

Erdoğan’ın Başdanışmanı Yalçın Akdoğan’ın ismi de Başbakan Yardımcılığı ve açılım koordinatörlüğü ile anılıyor.

Erdoğan’ın yakın çalışma arkadaşları olan parti yönetimindeki Genel Sekreter Haluk İpek ile Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop’un ismi de yeni Adalet Bakanı olabilecek isimler arasında gösteriliyor. Grup başkanvekilleri Nurettin Canikli ile Mahir Ünal ise parti yönetiminden kabineye girebilecek isimler arasında sıralanıyor.

Kritik makamlardan bir diğeri ekonomiden sorumlu başbakan yardımcılığı. Gidebilecek bakanlar arasında ise Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın ismi öne çıkıyordu. Son birkaç gündür ise kulislerde Babacan’ın yerinde kalabileceği belirtiliyor.

ulusalkanal.com.tr

# yeni kabine