Trump'ın 'Orta Doğu Barış Planı'na destekler ve tepkiler

Batı Asya ülkeleri, ABD ve İsrail'in işgal planına tek ses yanıt verdi. Türkiye, İran, Irak, Lübnan sözde barış planının ölü doğduğunu ilan etti. Bölge devletlerinden gelen açıklamalarda atılan adımın bölgede gerginliği tırmandıracağı vurgulandı.

Trump'ın 'Orta Doğu Barış Planı'na destekler ve tepkiler

Amerika'nın ve İsrail'in sözde barış pılanına Orta Doğu'dan tek ses yükseldi. "Plan öldü doğmuştur" denildi.

Türkiye'den ilk tepki, Dışişleri Bakanlığı'ndan geldi. Planın Filistin topraklarını gasp ettiği belirtti. "Kırmızı çizgimiz Kudüs"tür uyarısı yapıldı.

Kameralar karşısına geçen AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in de gündemindeydi ABD ve İsrail'in işgal planı.

Parti genel merkezinde konuştu Çelik, "Planın gerçekliği yok" dedi.

Birleşme çağrısı, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'ten geldi. Zarif, "Umarım bu tehdit tüm Müslümanlar için bir uyandırma olur" dedi.

İran Dışişleri Bakanı, uyardı, planın gerçekleşmesi halinde bölge ve dünyanın kabus yaşayacağını söyledi.

Irak'tan "Kararlı duruş" çağrısı geldi.

Irak Meclis Başkanı Birinci Yardımcısı Hasan el-Kaabi, bölgede yeniden gerginliğin tırmanacağı yönünde açıklama yaptı. Kaabi, "Amerika'ya karşı kararlılığımızı yeniliyoruz" sözlerini kullandı.

Lübnan da işgal girişimine karşı durdu. Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile telefonda görüştü, ardından Filistin'in yanında olduklarını ilan etti.

Amerika ve İsrail'e tepkiler çığ gibi yükseldi. Lübnan'daki Şii Hizbullah örgütü kınama açıklaması yaptı. Anlaşmanın utanç verici olduğu belirtildi.

Planın tehlikeli ve bölgeyi olumsuz etkileyeceği vurgulandı.

Suriye'de ise ofisleri bulunan Filistinli gruplar, ortak basın açıklaması düzenledi. Amerika'nın kararına karşı çıkıldı.

Ortak açıklamada Filistin'in bölünmesine karşı duracaklarını belirttiler.

ulusal.com.tr

# abd # mısır # trump # Birleşik Arap Emirlikleri