Ekonomide kredili hayat dönemi: Geçinemeyen vatandaş kredi kartı ve krediye yükleniyor

Alım gücü düşen vatandaş kredi kartı ve kredili mevduat hesabı harcamalarına yüklendi. BDDK'nın üçüncü çeyrek verileri de her ilde bireylerin kredi kartı ve kredili mevduat hesabının büyüdüğünü gözler önüne serdi. İllere göre bakıldığında en fazla kredi kartı harcamasının arttığı il yüzde 43,44 ile Hakkari oldu. Bireysel kredilerde banka takibindeki alacak miktarı da yüzde 21,88 oranında yükseldi.

Ekonomide kredili hayat dönemi: Geçinemeyen vatandaş kredi kartı ve krediye yükleniyor

Parası olmayan kredi kartı ile ekonomisini döndürmeye çalışıyor. Borçlar dağ gibi birikince vatandaş bankalara esir oluyor.

TL’deki değer kaybının yanı sıra yüksek enflasyon nedeniyle alım gücü düşen vatandaşın kredi kartı ve kredili mevduat hesabı harcamaları yükseldi.

Kredi kartına yüklenenlerin sayısı artıkça takibe takılanlar da yükseldi. Olmayan parayı harcayanlar ödeme günü geldiğinde de kara kara düşünüyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun üçüncü çeyrek Fintürk verileri de her ilde bireylerin kredi kartı ve kredili mevduat hesabının büyüdüğünü ortaya koyuyor.

Kredi kartı harcamaları 9 ayda yüzde 30,4, Kredili Mevduat Hesabı yüzde 41,3 arttı. BDDK’nın sağladığı esnekliğe rağmen bireysel kredilerde takipteki alacak miktarı da yüzde 21,88 yükseldi.

EN FAZLA KART HARCAMASININ ARTTIĞI İL YÜZDE 43,44 İLE HAKKARİ

Öyle ki kredi kartı harcamalarında çift haneli büyüme göstermeyen il yok.

İllere göre bakıldığında en fazla kredi kartı harcamasının arttığı il yüzde 43,44 ile Hakkari. En düşük artış bile yüzde 19,3 ile Kocaeli'de yaşandı.

Kredili Mevduat Hesabı kullanımının en çok arttığı il yüzde 59,1 ile Tunceli oldu.

# kocaeli # Hakkari # vatandaş # BDDK # Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu # kredi kartı # kredi kartı kullanımı # kredi kartı borç