AB Komisyonu Başkanı Leyen: "Çin müzakere ortağı ve ekonomik rakip"

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel, video konferans yöntemiyle Avrupa Birliği (AB) ile Çin arasında 22. ikili zirveyi gerçekleştirdi. Leyen ve Michel, toplantı bitiminde basın toplantısı düzenledi.

AB Komisyonu Başkanı Leyen: "Çin müzakere ortağı ve ekonomik rakip"

Çin firmalarının AB piyasalarına erişebildiğine ancak Çin'in AB firmalarına benzer biçimde erişim hakkı vermediğine işaret eden Von der Leyen, "Çin ile ticaret ve yatırım ilişkimizde dengesizlik devam ediyor" dedi.

Çin’le ilişkilerin "kolay olmadığını" vurgulayan Von der Leyen, "Çin, AB için müzakere ortağı olmakla birlikte ekonomik ve sistemik bir rakip" değerlendirmesinde bulundu.

Hong Kong'la ilgili Çin Ulusal Halk Kongresinde kabul edilen Ulusal Güvenlik Yasası'nın "Bir ülke, İki sistem" ilkesine zarar verdiğini belirten Von der Leyen, "Çin'e kararlarını gözden geçirmeleri için çağrıda bulunduk. Yeni yasanın çok olumsuz sonuçları olabilir" dedi.

İNSAN HAKLARI VURGUSU

Von der Leyen, görüşmede insan haklarının da gündeme geldiğine işaret ederek "AB için insan hakları ve temel özgürlükler müzakere edilebilecek hususlar değildir" diye konuştu.

"BİRLİKTE ÇALIŞMALIYIZ"

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, yaptığı konuşmada şu sözleri söyledi:

"AB-Çin ilişkileri son yıllarda gelişti. Ekonomik bağımlılığımız, iklim değişikliği ile mücadele, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşma ve Covid-19 ile başa çıkma gibi küresel zorluklar üzerinde birlikte çalışmalıyız. Bu bir fırsat ve zorunluluktur. Ama aynı zamanda aynı değerleri, politik sistemleri veya yaklaşımı paylaşmadığımızı da kabul etmeliyiz. AB'yi sağlam bir şekilde savunarak, açık ve kendinden emin bir şekilde çalışacağız'' dedi.

GÜNLÜK 1 MİLYAR AVROLUK TİCARET

Michel, "Dinamik bir ticari ilişkimiz var. AB ve Çin arasında günde 1 milyar avroluk ticaret gerçekleşiyor" ifadesini kullandı.

Toplantıda üst düzey AB temsilcileri, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Çin Başbakanı Li Kıçiang ile bir araya geldi.

# ab komisyonu # çin ab