ABD'den İncirlik Üssü açıklaması

ABD’nin İncirlik Üssü'nü , Yunanistan'ın Girit Adası’na kaydıracağı iddialarına Amerikan Savunma Bakanlığı’ndan yalanlama geldi. Pentagon'dan yapılan açıklamada Washington’un İncirlik Hava Üssü'nden taşınma gibi bir planının olmadığı belirtildi.

ABD'den İncirlik Üssü açıklaması

Doğu Akdeniz'de Türkiye karşıtı cephenin başını çeken ABD'nin İncirlik Üs'sünü Girit adasına taşıyacağı iddia edildi. ABD'li senatörün gündeme getirdiği bu iddia Pentagon'dan yapılan açıklama ile yalanlandı.

Yunanistan'ın en büyük adası Girit'teki Suda üssü, Doğu Akdeniz'de suların ısınmasıyla neredeyse bütün yaz boyunca gündemdeydi. Üs, önce iki Fransız jetinin inmesiyle haber oldu. Ardından Doğu Akdeniz’de Atina’ya açık destek veren Birleşik Arap Emirlikleri de aynı üsse savaş uçağı yolladı.

Doğu Akdeniz'deki ortakları Fransa, İtalya ve Kıbrıs Rum Yönetimi ile Ağustos ayında tatbikat yapan Yunanistan, Birleşik Arap Emirlikleri ile de yine Girit semalarında tatbikat yaptı.

Bu gelişmelerin ardından Yunan basınında, ABD’nin İncirlik Üssündeki askeri varlığını, Girit’teki Suda üssüne kaydıracağı söylentileri arttı. İddianın kaynağı ise, Amerikalı Cumhuriyetçi Senatör Ron Johnson.

ABD Senatosu Dış İlişkiler alt komitesine başkanlık eden Johnson, Washington'un, Ankara'nın 'rahatsız edici' politikaları nedeniyle İncirlik üssündeki askerlerini bir Yunan adasına taşımayı düşündüğünü söyledi. Johnson, "Souda Körfezi'ndeki varlığımızı güçlendiriyoruz, çünkü dürüst olmak gerekirse, Türkiye'deki varlığımız kesinlikle tehdit altında” ifadelerini kullandı.

Derginin haberinde "ABD Donanması, Yunanistan'ın Girit adasındaki Suda Körfezi'nde bir üs tutuyor ve Washington ile Ankara arasındaki gerilimle birlikte üssün önemi artıyor" cümlesi öne çıktı.

İddiaya bir başka dayanak ise ABD'nin İncirlik Hava Üssü'nde depoladığı 50 nükleer savaş başlığını Girit’e taşımaya hazırlanması gösterildi.

Kısa süre içerisinde tartışılmaya başlayan bu iddialara Amerikan Savunma Bakanlığı'ndan bir açıklama geldi. Anadolu Ajansı'na konuşan Pentagon sözcüsü Yarbay Thomas Campbell, ABD'nin İncirlik Hava Üssü'den taşınma gibi bir planının olmadığını kaydetti. Campbell, "NATO müttefikimiz Türkiye ile güçlü ortaklığımızın kanıtı devam edecek" ifadelerini kullandı.

ulusal.com.tr

# abd # yunanistan # incirlik üssü # girit adası # Amerikan Savunma Bakanlığı