Gelecek yüzyılın mücadelesi: Doğu Akdeniz

ABD öncülüğündeki Türkiye karşıtı blok, Doğu Akdeniz'de askeri, siyasi ve ekonomik olarak Türkiye'yi baskılama çabasında. Navtex ilanı ile başlayan kriz, tatbikatlar ve savunma işbirliği anlaşmalarına kadar geldi. Son hamle, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve İsrail'in Atina'da imzaladığı "Askeri İşbirliği ve Askeri Faaliyetlerin Güçlendirilmesi" anlaşması oldu. Yunanistan, Fransa ile de bir savunma işbirliği anlaşmasına imza atmaya hazırlanıyor. Krizin tarafı olan Atina ve Ankara'dan askeri heyetler yarın NATO karargahında teknik toplantıya katılacak. Uzmanlar, Yunanistan'ın, arkasına aldığı güçlerle, büyük bir tuzağa sürüklendiğini söylüyor...

Gelecek yüzyılın mücadelesi: Doğu Akdeniz

Seda Anık

Atina, vekil devletler aracılığı ile Doğu Akdeniz'de hukuka aykırı tezlerini savunurken, bölge küresel bir krizin eşiğinde. Yunanistan'ı destekleyen devletler, Türkiye'yi baskı altına alma peşinde. Yani Doğu Akdeniz'de ortak hedef, Türkiye.

Siyasi, askeri ve ekonomik olarak Türkiye'yi Doğu Akdeniz'den dışlamak için oyunlar kuruluyor. ABD, İsrail, Fransa, Rum Yönetimi ve Yunanistan arasında diplomasi kapılarının biri açılıyor biri kapanıyor.

Atina-Ankara krizi, bölgeyi satranç tahtasına çevirdi. Türkiye'nin her kararlı hamlesinin karşılığı savunma anlaşmaları ve tatbikatlarla verilmeye çalışılıyor. Amerika Birleşik Devletleri'nin Rum Yönetimine silah ambargosunu kaldırması ve Dedeağaç'a sevkiyatı artırması sonrası, Atlantik'in vekillerinden yeni bir hamle geldi.

Yunanistan, Rum Yönetimi ve İsrail ile 2021 yılı için "Askeri İşbirliği ve Askeri Faaliyetlerin Güçlendirilmesi" konulu anlaşma imzaladı.

Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada üç ülkenin orduları arasındaki askeri işbirliği, ortak tatbikatlar ve operasyonel faaliyetlerin daha da arttırılacağı ifade edildi.

Yunanistan, tansiyonu yükselten bir diğer ülke Fransa ile de Paris'te bir savunma iş birliği anlaşması imzalayacak.

Söz konusu anlaşmanın 10 Eylül'de imzalanması planlanıyor. Bu kasamda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis'in de bir araya gelmesi bekleniyor.

Krizin aktörleri Atina ve Ankara'dan askeri heyetler ise NATO karargahında bir araya gelecek. Türk ve Yunan askeri temsilcileri "Doğu Akdeniz'de olası çatışmaları önleme" konulu teknik toplantı gerçekleştirecek.

ulusal.com.tr

# türkiye # yunanistan # doğu akdeniz # nato # Atina # Navtex # amd