Erdoğan'dan İdlib'e harekat sinyali! Rusya'dan ilk tepki

İdlib'teki uzlaşı çabalarından çözüm planı henüz çıkmadı. Gözler sahadaki askeri hareketliliğe çevrildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İdlib harekatı an meselesidir" dedi. Kremlin, olası harekatı "en kötü senaryo" olarak değerlendirdi. Son durum ile ilgili iki taraftan da açıklamalar peş peşe geliyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, gözlem noktalarından çekilme olmayacağını açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "teröristler ateşkesin bir parçası olamaz" uyarısında bulundu.

Erdoğan'dan İdlib'e harekat sinyali! Rusya'dan ilk tepki

Türk ve Rus heyetlerin İdlib müzakerelerinden bir sonuç çıkmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, harekat sinyali verdi.

Türkiye'den İdlib'te yeni harekat mesajları gelirken, Rusya tarafı, bu ihtimali "en kötü senaryo" olarak değerlendiriyor.

Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov, İdlib'teki gerilimi değerlendirdi. Peskov, "terör örgütlerini yok etmeye yönelik bir harekattan söz ediliyorsa, bu Soçi Mutabakatı doğrultusunda atılan bir adım olur. Meşru Suriye hükümetine, Suriye ordusuna karşı bir harekattan söz ediliyorsa, bu en kötü senaryo olur" dedi.

Öte yandan hem Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar hem de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, müzakeleri değerlendirdi.

Bakan Akar, Soçi anlaşmasına dikkat çekti. "İlkeler neyse tarafların buna uymasını bekliyoruz, bunu talep ediyoruz." dedi. Milli Savunma Bakanı Akar'ın dikkat çektiği bir diğer nokta da Astana Mutabakatı'nın 5. maddesi oldu

"Astana Mutabakatı’nın 5. maddesini iyi okuyun, orada taraflar ateşkesin sağlanabilmesi için garantör bir ülke olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti de TSK da ilave tedbirler alma konusunda yetkili. Biz orada ateşkesin sağlanması için ne gerekiyorsa bunu yapmaya çalışıyoruz, alanın kontrol edilmesine çalışıyoruz."

Milli Savunma Bakanı, Suriye'nin toprak bütünlüğüne vurgu yaparken, Türkiye'nin gözlem noktalarından çekilmeyeceğini de sözlerine ekledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da açıklamasında "Müzakerelerde sonuca ulaşılamadı" dedi. Yeni bir şart teklif edilmediğini vurguladı.

İdlible ilgili anlaşmaların temelinde "muhaliflerin teröristlerden ayrılması" olduğunu söyleyen Lavrov, "teröristler ateşkesin bir parçası olamaz" dedi.

Lavrov, Moskova'nın Suriye ordusunun teröristlerin provokasyonlarına verdiği yanıtları destelediğini vurguladı.

ulusal.com.tr

# rusya # hulusi akar # Sergey Lavrov # idlib # tayyip erdoğan # sruiye