Meçhul ''Danıştay şeması'' da Muharrem Köse'den

Meçhul ''Danıştay şeması'' da Muharrem Köse'den

Ergenekon cezalarına dayanak oluşturan "meçhul Ergenekon Şeması"nı mahkemeye gönderenin Genelkurmay Karargahı'nın tartışmalı ismi Adli Müşavir Muharrem Köse olduğu ortaya çıktı. "Meçhul Şema" mahkemeye Danıştay olayı sonrası yapılan çalışma olarak sunuldu. Ancak dava bittikten 6 ay sonra avukatlara yapılan açıklamada, Genelkurmay'ın böyle bir çalışma yapmadığı ortaya çıkmıştı.

Adli müşavir Muharrem Köse... Genelkurmay Karargahı'nın en tartışmalı ismi... F-tipi örgütlenmenin askeri yargı sorumlusu olduğu iddiasıyla gündeme geldi... Kumpas davalarında komutanları tutuklatan sahte belgeleri, "çok uzun sürer" diyerek inceletmediği ortaya çıktı...

Kapatılan özel görevli mahkemelere Adli Müşavir Köse imzasıyla gönderilen yazılar kumpas davalarını temelden etkiledi. Öyle ki Ergenekon davasına gönderilen "meçhul şema" karara dayanak oluşturdu.

Adli Müşavir Köse kim tarafından hazırlandığı bilinmeyen meçhul bir şemayı, Ergenekon mahkemesine, Danıştay saldırısı sonrası yapılan çalışma olarak sundu. Şemada Danıştay cinayetinin failleri ile Ergenekon davasında hedef alınan isimler ilişki içerisinde gösteriliyordu.

Meçhul şema mütalaaya da Ergenekon kararlarına da "Genelkurmay'ın hazırladığı şema" başlığıyla girdi. Ancak şemayı kimin hazırladığı ve TSK arşivine nasıl girdiğine dair hiç bir iz yoktu. Adli Müşavir Muharrem Köse, tüm tartışmalara karşın bu bilgiyi mahkemeyle paylaşmadı.

Mahkemeden gizlenen gerçekler, bilgi isteyen avukatlara Ocak 2014'te gönderilen yanıt ile ortaya çıktı. Ancak Ergenekon kararlarının üzerinden 6 ay geçmiş, cezalar çoktan verilmişti... Genelkurmay Başkanlığı'nın avukatlara gönderdiği yanıt şöyle: "Arşiv araştırmasında söz konusu belge ile ilgili bir kayda rastlanmamıştır. Şemanın Genelkurmay Başkanlığı'nda hazırlanıp hazırlanmadığı, hazırlanmış ise hangi bilgi, belge ve delillere istinaden hazırlandığı, hazırlanmadı ise hangi kişi veya kurum tarafından Genelkurmay Başkanlığı'na verildiği tespit edilememiştir."

Genelkurmay Adli Müşaviri Köse'nin Ergenekon mahkemesine gönderdiği "meçhul şema"; F-tipi polislerin Danıştay faili Alparslan Aslan'ın önüne koyduğu kumpas şemasıydı.

Özer Sürmeli

ulusalkanal.com.tr