Vatan Partisi ABD/Teksas temsilcisi Emre Yücel karikatür saldırısını yazdı

Vatan Partisi ABD/Teksas temsilcisi Emre Yücel karikatür saldırısını yazdı

Vatan PartisiABD/Teksas temsilcisi Emre Yücel, karikatür saldırısını yazdı

Yoksul çocuktan kışkırtıcıya terör saldırısı – FBI izliyor

ABD’nin Teksas eyaletinin Garland kentinde önceki gün gerçekleşen saldırı bir dizi soru işareti barındırıyor. Saldırıda, Muhammed karikatürlerinin sergisi hedef alınmış, saldırıyı düzenleyen iki kişi polis tarafından öldürülmüştü.

Saldırının faili de, mağduru da ABD’de güvenlik güçlerine tanıdık çıktı. Önce saldırının düzenlendiğini Teksas eyaletindeki havayı yansıtalım.

Saldırının gerçekleştiği Garland kenti, yaklaşık 226 bin nüfuslu, 2008 yılında ABD’nin en yaşanılacak 100 kenti sıralamasına girmiş, sessiz, sakin ve güvenli kabul edilen bir kent.

Teksas’ın kuzeydoğusunda yer alan bu kentte Muhammed karikatürlerinin sergilenmesi dikkat çekiyor. Sergi düzenleyicisi, kentin fikir özgürlüğüne verdiği değerden faydalanmak istemiş olabilir.

Teksas’da durum sakin

Saldırı sonrasında ilk olarak çevremdeki Müslüman nüfusun nabzını tuttum. Yaşadığım Houston kenti ve genel olarak Teksas, petrol sanayii nedeniyle bir çok Ortadoğu vatandaşına ev sahipliği yapıyor. Başta Suudi Arabistan, Ürdün ve Lübnan olmak üzere mühendisler, teknisyenler ve petrol sanayiyle ilgili birçok Ortadoğulu ve Müslümanla karşılaşıyorsunuz.

Ancak izlenimim, bu Müslüman nüfusun saldırıdan dolayı henüz fazla tedirgin olmadığı. An itibariyle Müslümanlara yönelik bir tepki kaydedilmiş değil. Oysa serginin düzenleyicisi azılı bir Müslüman düşmanı olarak biliniyor.

Pamela Geller: Charlie Hebdo olmak isteyen ev kadını

Karikatür sergisini Pamela Geller isimli bir kadın düzenliyor. Washington Post gazetesi kendisini şöyle tanıtıyor: “Zengin ev kadınından dönme blogcu, Amerika’nın, kendi sözüyle ‘islamlaşmasına’ karşı en yüksek sesi haline geldi. Geller, ‘Amerikan Özgürlüklerini Savunma İnisiyatifi’nin ve ‘Amerika’nın İslamileşmesini Durdur’ hareketinin başkanı. Daha önce de, Obama’nın çocukluğunda Müslüman olduğunu ve hiçbir zaman vazgeçmediğini, ayrıca ABD Devlet Başkanı’nın uyuşturucu bağımlısı bir kadınla ilişki yaşadığını öne sürmüştü.”

Washington Post, Geller’in daha önce de New York’ta yapılması planlanan bir camiye karşı protestolar örgütlediğini ve milyonlarca dolar harcayarak hatırlatıyor. Gazeteye göre Geller, çeşitli medya organlarında Müslümanların 5 vakit namazda Yahudi ve Hristiyanlara hakaret ettiklerini, asıl amaçlarının Yahudileri yok etmek olduğunu öne sürmüş.

Gazetenin yorumuna göre Geller, Paris’teki Charlie Hebdo saldırısından sonra “Muhammed Sanat Sergi ve Yarışması” örgütlemeye karar vermiş ve yarışmaya ödül olarak da 10 bin dolar koymuş.

Geller, kendi bloğunda (pamelageller.com) ise ilk bakışta el Kaide ve el Nusra gibi İslamcı terörist örgütleri hedef alıyor. Ama yazıları arasında tüm Müslümanları temsil eden peygamberi hedef alıyor ve kışkırtıcı yayınlar yapıyor.

Bir ihtimal Geller, kendini Charlie Hebdo’ya benzeterek aşırı İslamcı terör örgütlerinin saldırısını üzerine çekerek bir aziz” ya da ABD’nin özgürlüğünü savunurken “şehit” olmanın hayalini kurmuş olabilir.

Benim görüşüm, Geller’in Samuel Huntington tarafından ele alınan medeniyetler arasındaki savaşı körükleyici bir hareket planı içinde olduğu.

Saldırı sonrası yaptığı açıklamada Geller, yaşananların Hebdo saldırısından farkı olmadığını ve Amerika’daki özgürlüğün hedef alındığını belirtti.

Saldırgan Elton Simpson: yoksul çocuk yanlış yolda?

Elton Simpson, Dallas’ta yaşayan, tuhaf bir kişilik. Afrika kökenli Simpson’un saldırısından sonra babası ABC News televizyonuna “çocuğum yanlış bir tercih yaptı, yanlış bir yola girdi. Aramızda büyük farklar var” demecini vermiş. İlk bakışta medya, bir aile faciası yorumunda bulundu.

Simpson, yoksul ve sosyal konumu zayıf bir ailenin çocuğu.

Ancak daha sonra Simpson hakkında farklı bilgiler su yüzüne çıkıyor. Genç Simpson’un avukatı, “İslamiyet’i keşfetmeden önce kötü bir yola girmişti, ancak İslamiyet’i keşfetti ve daha iyi bir insan oldu. Böyle bir saldırı gerçekleştireceğine ihtimal vermezdim” dedi.

Simpson ise, saldırı öncesindeki haftalarda attığı tweetlerde sık sık Amerika’daki Müslüman düşmanlığından yakınıyor. Saldırıdan dakikalar önce attığı tweette ise, IŞİD’i desteklediğini, mücahit olacağını belirtiyor.

FBI Simpson’u izlemiş

Daha sonra ABD federal güvenlik kurumu FBI, Simpson’un 10 yıldır terör şüphesiyle izlendiğini itiraf ediyor. Üstelik 2010 yılında Simpson, takip edildikten sonra sorguya da çekilmiş ve yalan beyanat verdiği için cezalandırılmış.

Takip edilmesinin nedeni ise, el Kaide’ye katılma ve Somali’ye gitme niyetini sergilemesi.

Simpson’a uçuş yasağı konulmuş. Terör şüphelisi olarak, kesintisiz olmasa bile takibe alınmış. FBI sözcüleri, Simpson’un attığı tweetlerden de haberdar olduklarını açıkladılar. Karikatür sergisine düzenlenen saldırı bir dizi soru işareti bıraktı. Bir yanda Müslümanlara karşı kışkırtıcı çalışmalara uzmanlaşmış, Obama düşmanı ve maddi kaynakları sağlam bir kadın.

Diğer yanda, yoksul bir ihtimal el Kaide gibi örgütler tarafından kullanılan bir Afro-Amerikalı.

Ve saldırganı takibe alan, ama saldırıyı engelleyemeyen bir FBI. Ve geçtiğimiz aylarda, hem toplumsal ayaklanmalar, hem de bireysel terör saldırıları ile artan derecede gündeme giren ABD.

ulusalkanal.com.tr

# abd # vatan partisi # Amerika Birleşik Devletleri # silahlı saldırı # teksas