Rusya'dan Obama'nın Esad'sız hükümet önerisine yanıt

Amerika, Suriye stratejisi, Pentagon'da yapılan bir toplantıda masaya yatırdı. Toplantının ardından konuşan Amerika Başkanı Obama, PYD ile olan işbirliğini itiraf etti, işbirliğini artırma mesajı verdi. Obama, kesin sonuca ulaşmak için, "Esad'ın yer almadığı bir geçiş hükümeti" önerisini gündeme getirdi. Bu öneriye Rusya anında yanıt verdi. Kremlin sözcüsü Peskov, "Esad'sız bir çözüme sıcak bakmadıklarını" vurguladı.

Rusya'dan Obama'nın Esad'sız hükümet önerisine yanıt

PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'nin Amerika'nın bölgedeki stratejik müttefiki olduğu Amerika Başkanı Barak Obama tarafında da itiraf edildi. Obama, Pentagon'da, Savunma Bakanı dahil 35 yetkilinin katıldığı zirvenin ardından PYD ile yapılan ortaklığı vurgu yaptı, "Son bir yılda sahada etkin bir ortağımız olduğunda IŞİD’in geriye itilebileceğini gördük” dedi.

Koalisyon güçlerinin hava desteğini hatırlatan Obama, "Ilımlı mühalefet"e desteğin süreceğini söyledi.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter da IŞİD'e karşı PKK/PYD destek verdiklerini belirtti. Carter, hava operasyonlarıyla "Kürt güçlerinin ilerleyişine destek olduk" ifadelerini kullandı.

Obama Suriye için "Esad'sız hükümet" önerdi. ABD Başkanı, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın yer almadığı yeni bir hükümetin Suriye'de iç savaşı sona erdireceğini ve halkı IŞİD'e karşı birleştireceğini savundu.

Rusya'dan Obama'ya anında yanıt verildi. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, "Esad'la ilgili pozisyonumuzda değişiklik yok" dedi. Sözcü ayrıca, Obama ile Putin'in 26 Haziran'da yaptığı telefon konuşmasının da ayrıntıları açıkladı. Obama telefonda da "Esad'sız bir hükümet önerdi". Putin'in yanıtı ise sert oldu, "Esad yasal yollardan seçilmiş devlet başkanıdır. Kimsenin ondan istifa etmesini talep etme hakkı bulunmuyor" dedi.

ulusalkanal.com.tr

# rusya # kremlin # yanıt