Mısırda fiyat artışı çiftçiyi memnun etmedi

Adana’da 1’inci ürün mısırların son hasatları yapılmaya başlandı. Mısırın kilogram fiyatı geçen yıla göre 85 kuruş artmasına karşın, girdi maliyetleri çiftçiyi zora sokuyor. Yağlı tohum desteklerindeki düzensizlik ise, üreticinin borçlarına faiz binmesine sebep oluyor. Konuya ilişkin açıklama yapan Ziraat Mühendisi Bahadır Berkyez, ''Girdi maliyetlerinin azalması ve tarla tarımına teşvik için kooperatiflerin önü açılmalı.'' dedi.

Mısırda fiyat artışı çiftçiyi memnun etmedi

Haber: Yalçın Semir Akarsu

Türkiye’deki mısırüretiminin yüzde 25’inin yapıldığı Adana’da, hasatlar sona yaklaşıyor.

Türkiye’de 1. hasatta en çok mısırın üretildiği il olan Adana’da Nisan ayında ekilen ürünlerin hasadında sona geliniyor.

Geçen sene kilogram fiyatı 1 lira 35 kuruş olan mısır, bu sene 2 lira 20 kuruştan alıcı buldu. Ancak fiyata rağmen, üreticiler maliyetlerini dahi zor çıkarıyor.

Yağtohum desteklemelerinin geç yatması ve girdi maliyetleri, mısır üreticilerinin de belini büküyor.

Bölgede birinci ya da ikinci ürün olarak ekilen mısırda, son üç yılda üretim düştü. Üreticiler, daha yüksek kazanç için tercihini bahçe tarımından yana kullanıyor.

Ziraat Mühendisi Bahadır Berkyez, tarla tarımının bölge üreticilerini cezp etmesi için yıllardır işlevsiz olan Çukobirlik Kooperatifi’nin devreye alınması gerektiğini söyledi.

Stratejik ürünler arasında bulunan mısır için desteklemelerin artırılması gerekiyor.

# türkiye # mısır # hasat # çiftçi # üretim # kooperatif # ziraat # yağ # tohum