IŞİD bahane, hedef federasyon

Amerika'nın PYD ile Suriye'yi bölme planlarına Baas Partisi tepki gösterdi. Baas Partisi yetkilisi Halef el Muftaf, "Amerika Rakka'yı Suriye'yi bölmeye yönelik bir araç olarak kullanıyor" dedi.

IŞİD bahane, hedef federasyon

Suriye'de IŞİD sonrası dönem tartışılmaya başlandı. Amerika, IŞİD'ten boşalan yerlere PKK'nın Suriye kolu YPG'yi yerleştirerek ikinci bir Irak yaratmak için harekete geçti. Amerika'nın Tabka askeri üssünü YPG ile işgal etmesine Beşar Esad yönetimi tepki gösterdi.

İlk tepki Suriye'nin Birleşmiş Milletler Temsilcisi Beşar Caferi'den geldi. Cenevre 5 görüşmeleri sırasında açıklama yapan Caferi, "ABD'nin amacı terörle mücadele değil" dedi. IŞİD'e karşı Suriye ordusunun savaştığını söyleyen Caferi, ABD ordusunun "işgalci" olduğunu söyledi.

Baas Partisi yetkilisi Halef el Muftaf da Rus haber ajansı Sputnik'e konuştu. Muftaf, Amerika'nın Rakka operasyonuyla; "Suriye'yi bölmeye yönelik bir plan" üzerinde çalıştığını söyledi. Muftah, ABD öncülüğündeki koalisyonun amacı terörle mücadele değil, Ortadoğu'daki sınırları değiştirmek, Suriye'de federasyon kurmak" dedi.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad da 11 Mart'ta bir Çin kanalında yayımlanan söyleşisinde "ABD'nin Suriye'de işgalci olduğunu" söylemişti.

Rakka Batısındaki Tabka askeri üssünün IŞİD'ten alınması sonrasında PYD lideri Salih Müslim de konuştu. Müslim, "Rakka kurtarıldıktan sonra bu kentin kuzey Suriye federasyonuna katılmasını istiyoruz" dedi.

Öte yandan Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Harekat Dairesi Başkanı Orgeneral Sergey Rudskoy, Amerika'nın Suriye'de dört köprü yıktığını açıkladı.

Rus komutan Amerika'nın böylece Rakka kentinde ulaşımı sekteye uğrattığını belirtti.

ulusalkanal.com.tr

# amerika # suriye # pyd # esad # baas partisi