NATO'dan Rusya'ya uyarı

Rusya gündemli NATO toplantısında Amerika, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nı gündeme getirdi. Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Rusya'ya anlaşmanın yükümlülüklerini yerine getirmesi için 60 gün süre verdiklerini açıkladı. NATO üyesi ülkeler de yaptıkları yazılı açıklama ile Rusya'ya uyarıda bulundu.

NATORusya gündemiyle toplandı. Amerika, Moskova yönetimini kanunsuz davranmakla suçladı, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması için ihtar verdi.

"Rusya, Avrupa'yı doğrudan hedef alan füzeleriyle ilgili hile yapıyor ve anlaşmadan doğan zorunluluklarına uymuyor. ABD için anlaşmada kalmanın bir anlamı kalmamıştır"

NATO Dışişleri Bakanları toplantısının ilk gün oturumlarının ardından Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, basın toplantısı düzenledi.

Pompeo, Rusya'ya, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan doğan yükümlülüklerini yerine getirmesi için 60 gün süre verdiklerini açıkladı.

"Amerika 60 gün içerisinde INF anlaşmasından doğan yükümlülüklerini uygulamayı askıya alacak. Rusya'nın anlaşmaya dönmek için 60 günü var, bu sırada ABD yeni silah sistemleri test etmeyecek ve konuşlandırmayacak"

Rusya'ya bir uyarı da NATO Genel Sekreterinden geldi. Stoltenberg Amerika'yı savundu, Rusya'yı uyardı.

"Son 5 yıldır ABD Rusya ile bir araya gelerek füze konusunu çözmek için elinden gelen her şeyi yapmıştır. ABD’nin anlaşmaya tamamen uyduğuna şüphe yoktur. Rusya’yı bir an önce anlaşmaya uymaya çağırıyoruz. INF anlaşmasını korumak artık Rusya’ya kalmıştır. "

NATO'ya üye olan 29 ülkenin dışişleri bakanları da Rusya'yı anlaşmaya uymaya çağırdı. Yapılan yazılı açıklamada, Rusya'nın geliştirdiği yeni füze sistemiyle anlaşmayı ihlal, Avro-Atlantik bölgesinin güvenliğini tehdit ettiği sonucuna varıldığı ifade edildi.

Washington, Moskova yükümlülüklerini yerine getirmezse, anlaşmadan çekileceğini iddia ederken, Rusya'dan Amerika'ya jet yanıt geldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Amerika'nın INF'den çekilerek orta menzilli silahlar geliştirmesi halinde Rusya'nın da aynısını yapacağını vurguladı.

Putin, ABD kongresinin INF sonrasına uygun roketleri yapmak için gereken parayı önceden ayırdığını ifade etti.

INF Anlaşması

"Karar çoktan sessizce verilmişti. Pentagon’un bütçesiyle bu füzeler geliştiriliyor. Fakat, bu açıklamanın kamuoyuna yapılmasından sonra bunlar ortaya çıkacak. Diğer adım olarak ise birilerini suçlamak gerekiyordu. Elbette Batı için en basit ve bilinen suçlu Rusya’dır. Bu böyle değil, biz bu sözleşmenin ihlaline karşıyız. Eğer bu olursa, uygun bir şekilde buna cevap vereceğiz."

Öte yandan Rusya Dışişler Bakanlığı sözcüsü Zaharova da Amerika'nın, Rusya'nın orta menzilli nükleer kuvvetler anlaşmasını ihlal ettiği iddiasının dayanağı olmadığını belirtti.

ulusal.com.tr

# rusya # nato