Atatürk'e karşı birleştiler

HDP politikaları ve CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun ‘Dersimli Kemal’ çıkışının ardından şimdi de AKP’den Dersim isyanı savunması geldi. İki partiyle cumhuriyet ve Atatürk düşmanlığında buluşan Başbakan Yıldırım ‘Dersim’le yüzleşmeliyiz. Hiçbir yanlışın arkasında durma lüksümüz yok’ dedi

Atatürk'e karşı birleştiler

PKK/HDP ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan sonra Başbakan Binali Yıldırım da Atatürk’ün talimatıyla bastırılan Dersim isyanına sahip çıktı. Binali Yıldırım, Atatürk döneminde Dersim isyanının bastırılmasını “büyük bir acı” olarak niteleyerek Dersim’i devletin yaptığını, Dersim’le yüzleşilmesi gerektiğini savundu.

Başbakan Binali Yıldırım, Alevi “kanaat önderleri”yle buluştu. Buluşmada Atatürk’ün talimatıyla bastırılan Dersim isyanına da atıfta bulunan Binali Yıldırım, 1938’de Dersim isyanının bastırılmasını “büyük bir acı” olarak tanımlayarak, “Çok açık söylüyorum Dersim’i devlet yaptı. Bazen devletler kötü şeyler yapabilir. Dersim’le bu ülke yüzleşmelidir, çok açık söylüyorum. Hiçbir yanlışın arkasında durmak gibi bir lüksümüz yok” dedi.

PKK/HDP de Atatürk’ün Dersim isyanını bastırmasını katliam olarak nitelemiş ve devletin özür dilemesini istemişti. Daha sonra da CHP Genel Başkanı kendisini “Dersimli Kemal” olarak tanıtarak benzer taleplerde bulunmuştu. Başbakan Binali Yıldırım yaptığı Dersim açıklamasıyla Cumhuriyete karşı PKK/HDP ve Kılıçdaroğlu ile birleşti.

ÖYMEN: MECLİS ZABITLARINI OKUSUN

Başbakan Binali Yıldırım’ın açıklamalarına tepki gösteren emekli Büyükelçi Onur Öymen şunları söyledi: “Bu ifadeleri kullananlar önce Meclis zabıtlarını okusunlar. Atatürk, İnönü, Celal Bayar, dönemin İçişleri Bakanı ne demiş görsünler. Söylediklerinin yanıtı Meclis zabıtlarında vardır. Bu konular seçimler nedeniyle istismar edilecek konular değildir. Cumhuriyet tarihi boyunca Türkiye’deki ayaklanmalar, bu ayaklanmaları yabancıların nasıl yönlendirdiği bellidir. Başbakanlık mevkiinde oturan birinin bu sözleri yabancılar tarafından da kullanılabilir. Sorumlu davranmak zorundadırlar. Meclis zabıtlarını okusalar böyle davranmazlar.”

GÜLER: CUMHURİYETLE HESAPLAŞMA HEVESİ

Kılıçdaroğlu’nun Dersim çıkışına zamanında karşı çıkan CHP eski Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Güler de Başbakan Yıldırım’ı eleştirdi. Başbakan Yıldırım’ın sözlerini “büyük bir talihsizlik” olduğunu kaydeden Güler, “1938’de yaşanan isyan feodal bir isyandı. Arkasında da Türkiye’yi parçalamak isteyen yabancı güçler vardı. Cumhuriyet kendini savundu. Dersim isyanının bastırılmasını katliam olarak niteleyenlerin niyeti başka. Cumhuriyetle hesaplaşma hevesi içindeler. Ama başaramazlar” dedi.

ŞAHİN MENGÜ: PKK’NIN İDDİALARI

Daha önce CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun “Ben Dersimli Kemal’im” sözlerine sert karşılık veren eski CHP yöneticilerinden Şahin Mengü, Başbakan Binali Yıldırım’ın sözlerini de “Cumhuriyete ihanet, Atatürk’e hakaret” olarak değerlendirdi. “Dersim’i devlet yaptı” iddialarının PKK/HDP’nin iddiaları olduğunu vurgulayan Mengü şu görüşleri savundu:

“Dersim’i devlet yaptı iddiası tam bir yalandır. Onur kırıcı bir davranıştır. Tam da Musul konuşulurken çıkarılan isyanın arkasında kim olduğu bellidir. Dersim’i devlet yaptı diyenler Cumhuriyete karşı çıkanlardır. Başbakanlık koltuğunda oturan kişinin PKK/HDP’nin iddialarını dillendirmesi kabul edilemez. Böyle bir yalanın Alevilere yaranmak için söylenmiş olması da daha vahimdir. Alevileri Cumhuriyete karşı kışkırtma çabasıdır. Tunceli’ye Dersim demek de Cumhuriyet karşıtlığıdır. Zamanında CHP yöneticileri Cumhuriyete karşı bu saygısızlığı yapmasaydı Başbakan bu sözleri etmeye cesaret bile edemezdi.” Aydınlık

# chp # atatürk # AKP # hdp/pkk # Yıldırım