Türkiye Ziraatçılar Derneği uyardı: Gıda güvenliği tehlikeye girebilir

Ziraatçılar, 2021 yılında tarımda yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Geride kalan yılda döviz kurundaki dalgalanmalar nedeniyle tarımsal girdilerin yükseldiğine dikkat çeken ziraatçılar, bu maliyetlerin acilen düşürülmesini talep etti. Seneye kaliteli ürün üretilememe riski bulunduğunu belirten Türkiye Ziraatçılar Derneği, çözümün planlı üretim olduğunu söyledi.

Türkiye Ziraatçılar Derneği uyardı: Gıda güvenliği tehlikeye girebilir

Haber: Buse Gençtürk - Kamera: Uğur pideci

Türkiye Ziraatçılar Derneği, 2021 yılını değerlendirmek üzere bir basın toplantısı yaptı. Dernek Başkanı Hüseyin Demirtaş, döviz kurundaki dalgalanmalar nedeniyle tarımsal girdilerde yaşanan artışlara değindi. Gübre başta olmak üzere mazot, ilaç gibi girdilerin fiyatlarının düşürülmesi gerektiğini vurguladı:

- En çok zam gören gübre. Üretici gübreye ulaşamadı gübresiz ekim yaptı. Üretici zarar görürken tüketici de zarar görüyor.

Süt fiyatlarında yaşanan artış da Hüseyin Demirtaş'ın gündemindeydi. Süt yemine 3 ayda yüzde 60 oranında zam geldiğini belirtti:

- 3 ayda çiftçi maliyetinin altında iş yapmak zorunda kaldı inekler kesime gitti gitmeye devam ediyor. Ulusal süt konseyi ve gıda komitesi ile birlikte yapılan toplantıda süt 4,70 olarak açıklandı bir gün geçmeden yeme yine zam geldi.

Demirtaş, tarımsal girdilerin artması ile ürününün maliyetini çıkaramayan çiftçinin hacze uğradığını da işaret etti. Çiftçi borçlarına acil bir çözüm bulunmazsa gıda güvenliğinin tehlikeye gireceğinin mesajını verdi:

- BDDK 142 milyardı. 145'e çıktı 150 olarak milyar biliniyor 6 milyar sırf icra takibindedirler. Bilinmeyen çiftçi yem alıyor yazdırıyor her şey veresiye bu hesap edilmiş yaklaşık 210 milyar lira çiftçinin borçları var.

Tarım alanındaki önemli kurumların özelleştirildiğine dikkat çekti Demirtaş, üretim ve ihracata yönelik tarım politikası belirlenmesi gerektiğini de ifade etti:

- Bizim planlamamız yok arazi kullanımı ve üretim planlaması bizim sorun arz sorunu üretim sorunu çiftçinin desteklenmesi lazım yoksa biz kırdan kente göçü engelleyemeyiz. Türkiye’de tarımın yapısal sorunu çözülemediğini sürece maliyetler düşürmediğinizden bir başka ülkeye mahkûm oluyoruz.

# BDDK # maliyet # Tarım # borç # Gıda # tarım politikası # gıda güvenliği # türkiye ziraatçılar derneği