Direniş Sergisi

Yazarı Olmayan Makaleler

Yazarı Olmayan Makaleler

Doğanın Direniş’ine ‘Nefes’ oldu

Burgazadalı sanatçı Ayla Ay, The Artisan İstanbul’un ev sahipliğinde gerçekleşen Direniş sergisinde “Nefes” eseriyle yer alıyor. Doğanın hızla yok oluşuna dikkat çeken sanatçı, serginin açılışında giydiği sade bir kumaştan elbisesi ve ağaç kabuklarından ürettiği terlikleriyle de eseriyle bütünleşen bir görüntü ortaya koydu.

The Artisan İstanbul Hotel’in ev sahipliği yaptığı “Direniş” sergisi eserleri yer alan sanatçıların ve davetlilerin yoğun katılımıyla açılışını gerçekleştirdi. 15 Eylül-23 Ekim tarihleri arasında ziyarete açık olacak sergide 12 sanatçı yer alıyor. İnsanın doğaya verdiği zarara odaklanan sergi, Contemporary İstanbul ve İstanbul Bienali ile eşzamanlı olarak devam ediyor. The Artisan İstanbul Hotel’de kapılarını açan anlamlı serginin Koleksiyon Küratörlüğünü Yasemin Vargı Emirdağ ve Sanat Yöneticiliğini Meriç Aktaş Ateş üstleniyor.

“HAYATTA KALABİLMEK İÇİN ÖNCELİĞİMİZ ‘NEFES’ ALMAK”

Burgazadalı sanatçı Ayla Ay, Ada’nın doğasından kopup gelen parçaları “Nefes” çalışmasında bir araya getirdi. Hızla yok olan doğaya çarpıcı bir anlatımla dikkat çeken sanatçı eserini duvar üzerine fırça ile çalışarak ve doğal çamur kullanarak meydana getirdi. Eserde duvarı delerek çıkan dal ise Burgazada’da bir çınar ağacından düştüğü andan sonra Ayla Ay’ın dikkatini çeken estetik duruşunu çıktığı yolculuğun ardından Nefes’te yeniden hayat buldu. Ayla Ay, sergide doğal müdahale olarak nitelendirdiği enstalasyon iç mekan yerleştirme çalışması hakkında; “Ada’nın doğasından kopup gelen, bazen budamalar sonrası yol kenarına bırakılmış ekosistemin ve sosyal yaşamın parçası ağaçların kuru dalları... ilk bakışta hızla yanından geçtiğinizde görebilecekleriniz bununla sınırlı olacaktır. Oysa ki onlar doğaya ait diğer parçalar gibi aslında evrenin mikro ölçekteki yansımaları... Antik uygarlıklardan bugüne dek kutsal varoluşunu sürdüren doğanın en asil ve sessiz üyeleri... Akıldışı bir hızla onları kaybetmeye devam ediyoruz. Aslında yapılması gereken hiç te zor değil; duvarlarımızı kırıp ardındaki yaşam akışını serbest bırakmak. Üstelik hayatta kalabilmek için önceliğimiz ‘Nefes’ almak ve bunu sağlayan kaynakları artık hepimiz çok iyi biliyoruz” diye konuştu.

“NEFES, HAYATTA KALABİLMEYİ VAAT EDİYOR”

Sanatçı Ay, büyük bir özveriyle tamamladığı çalışmasına uzanan sanat yolculuğunu ise şöyle anlatıyor; “Bu sergide izlemekte olduğunuz iç mekan yerleştirme çalışmamın adı: NEFES... Yaklaşık üç yıl önce 16 İstanbul bienali paralel etkinlikleri kapsamında gerçekleştirmiş olduğum Sessiz Çığlık/ silent cry isimli dış mekan yerleştirme çalışmamla birlikte başlayan heyecan verici anlamlı bir yolculuk bu... Buradaki enstalasyonu süregelen paralelde devam çalışması gibi düşünebiliriz. Doğanın, doğamızın sessiz çığlıkları artık gözle görülür olmaktan da öteye geçmiş durumda. Sonuç; Bütün hayatı bir adada geçmiş, doğanın her bir parçası ile adeta bütünleşmiş bir insanın, doğal olmayan en ufak bir müdahalenin her boyutta karşısında durabiliyor oluşunun verdiği anlamlı bir güç diyebilirim. O duvarı delip çıkan dal bize nefes alabilmeyi, dolayısıyla hayatta kalmayı vadediyor... Farklı açılardan bakıldığında, bizi yine aynı noktada birleştiren alternatif düşünceler, öğretiler fısıldıyor...”

“DİRENİŞ” SERGİSİNDE 12 SANATÇI YER ALIYOR

Türkiye’nin önde gelen usta ve genç sanatçılarını bir araya getiren “Direniş” sergisi sergi yoğun ilgi gördü. Sergide yer alan sanatçılar ve eserleri ise şöyle; Ayla Ay – Nefes, Tuğçe Aytürk – Sofra, Pınar Balkan – Yanmak, Beyza Boynudelik – Panopticon, Günlük Rutin (Şefkat, Köpek Sahibi, Sevmek, Merhaba Dünyalı, Ve Bir Tek Naylon Poşetler Kaybolmuyordu), Server Demirtaş – Makinenin Mor Çiçeği, Serdar Kaynak – Yediveren Topraklar, Melike Kılıç – Merdivenler Ormanı, Ecem Dilan Köse – Rüya Odası, Gönül Nuhoğlu – Overflow, İrem Tok – Yüzyılların Aşındırdığı 1-2-3, Mağara, İsimsiz, Varol Topaç – İçtenlik, Kemal Tufan – Rolling Stones, Bulut Kafes.

AYLA AY KİMDİR?

(D. 1979) 2001 yılında, birincilikle girdiği Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. Network ajanslarında sanat yönetmeni olarak da görev alan sanatçı, Trianel ve çeşitli karma sergilere katıldı. Sanat festivallerinde, katılımcı ve organizasyon sorumlusu olarak yer aldı. 2019’da 16. İstanbul Bienali Paralel etkinliği kapsamında Silent Cry/ dış mekan yerleştirme, 2020’de KADRAJ/ iç mekan yerleştirme çalışmalarını gerçekleştirdi. Aynı yıl sonbahar döneminde Open Studio Days/Açık Atölye günlerine katıldı. 2022 Nisan ayı itibariyle “Doğada Sanat” konseptli workshop çalışmalarına başladı. Yaklaşık üç yıldır profesyonel olarak Ada’dan doğal objelerle tasarlayıp üretmeye devam ettiği İsland Dream Handmade markasını da doğanın şifalı elini insanlarla buluşturma heyecanıyla geliştiriyor. Sanatçı, doğaya ait parçalar, güncel kaygılar ve düş gücünden yola çıkarak farklı tekniklerde iki ayrı kişisel sergi projesi üzerinde üretmeye devam ediyor.

Direniş Sergisi - Resim : 1

Direniş Sergisi - Resim : 2

Direniş Sergisi - Resim : 3

Direniş Sergisi - Resim : 4

Direniş Sergisi - Resim : 5

Direniş Sergisi - Resim : 6

Direniş Sergisi - Resim : 7

# istanbul # türkiye # Bir # ilk # eylül