TOKİ’nin dere yatağı gerçeği

Çetin Ünsalan

Çetin Ünsalan

Köşe Yazısı

Samsun’da bir felaket yaşandı. TOKİ konutlarında insanlar boğuldu, ama hayatını kaybeden kaybettiğiyle kaldı. Çünkü sorumlular meseleye sahip çıkmıyor. Herkes topu birbirine atarken, ‘Ben dahil sorumlular kimse gereği yapılacak ‘ diyen TOKİ eski Başkanı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar koltuğunda oturmaya devam ediyor.

Şimdi de Başbakan Erdoğan çıkıp başka bir açıklamayla, muhtemelen yeni tartışmaların kapısını araladı. TOKİ’yi Türkiye’nin en başarılı kurumlarından biri olan gösteren Başbakan ne dedi? “Dere yatağına konut inşa etmek gibi TOKİ’yle ilgili bir durum söz konusu değil.”

Çok uzağa gitmeye gerek yok. Sadece tek bir örnek bile bu savı çürütmeye yeter. Tanesi milyon dolarlara satılan İstanbul Ataköy’deki TOKİ’ye ait Ataköy Konakları, Ayamama Deresi’nin tam üzerindedir. Fakat bununla da yetinmeyip, diğer örneklerden de paylaşımda bulunalım.

Felaketin yaşandığı Samsun’daki konutlar TOKİ’ye aittir ve dere yatağının üzerindedir. Bursa’da Bursaspor için inşa edilen ‘Timsah Arena’ Stadı dere yatağının hemen yanındadır. İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi’nin açıklamasına bakalım: “Denizli’de TOKİ Aktepe Mahallesi’nde ‘Akvadi’ adı altında dere yatağına konut inşa ediliyor.”

Batman’da Kasım 2006’da yaşanan sel felaketinin ardından TOKİ tarafından yapılan bin 202 afet konutunda yaşanan kısmi çökmeler ve vatandaşın konutları terk etmesi gerçeği de halen hafızalardaki yerini koruyor.

Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’ne bakalım. 3 Haziran 2012’de yaşanan sel felaketinin ardından burayı incelemeye giden MHP Aydın İl Başkanı Fevzi Köse’nin açıklamaları ortada. Ne diyor?

“Samsun’da da TOKİ’nin yaptığı yanlışları gördük. Dere yatağına TOKİ konutları yapılmış. Atatürk Bulvarı’nın olduğu yer de eski bir dere yatağıdır… Ciddi tedbir alınmadan, sanki normal bir yere yapılıyormuşçasına hastanenin girişlerinin neredeyse yol seviyesinin altında yapıldığı hep birlikte gördük.”

Örnekleri çoğaltabiliriz. Ama tek bir cümlede sonucu toparlamak mümkün… Başbakan doğru bilgi vermiyor. TOKİ, Türkiye’nin gözünün içine baka baka dere yataklarının üzerine ev yapıyor. İnsanların çaresizlikleri veya ev sahibi olma arzularını böylesine kullanmak hangi insanlığa veya kamu ciddiyetine sığıyor?

Sadece bu örnekler bile Başbakan Erdoğan’ın ‘TOKİ-dere yatağına ev yapmama’ tezini boşa düşürüyor. O zaman bu işin sorumlusu veya sorumluları nasıl halen yerinde oturuyor? Van’da ikinci deprem öncesi ‘konutlara girin’ deyip insanların ölümüne neden olan Bakan Bayraktar görevinin başında kaldı. Samsun’da felaket yaşandı, görevinin başında kalmaya devam ediyor.

Peki o zaman sormak gerekmiyor mu? Daha kaç insanın ölmesi, kaç kişinin felaketle yüzleşmesi gerekiyor. Projeler gösteriyor ki TOKİ dere yataklarına ev yapıyor. O zaman yapılması gereken bu projelerin iptal edilmesi ve sorumlularının hukuk önünde hesap vermesidir. Daha halen neyi savunuyorsunuz?

cetinuns

ulusalkanal.com.tr

# toki # nin # dere # gerçeği