Artik dalga geçiyorlar

Çetin Ünsalan

Çetin Ünsalan

Köşe Yazısı

Bazı futbol maçları vardır, hani bizim eski manşetlerimizden olan ‘yenildik, ama ezilmedik’ ibaresinin tersine… Çıkarsınız maça, ilk yarıda 5 gol yersiniz ve artık rakip sizinle dalga geçmeye başlar. Kaleye kadar gelir, gol atmaz, ortada sıçan oynar. Niye? Gardınız düşmüştür bir kere… Sürekli dayak yiyen boksör haline dönüşürsünüz.

İşte Türkiye’de vatandaş o kadar çaresiz; gizli iflas haline geldi ve verilen oylarla iktidar o denli şımardı ki, artık alenen dalga geçiyorlar. İşte en güzel kanıtı: Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Bugün Türkiye Cumhuriyeti devleti dış dünyada 32 milyar lira alacaklıdır. Yani devlet olarak bizim dış dünyaya borcumuz yok, biz dış dünyadan alacaklıyız” dedi.

Şimdi bu lafı neresinden tutacaksınız? Başlı başına bir saçmalık, laf olsun diye söylenmiş, gelişigüzel ve insanların zekâsıyla alay edercesine ortaya konulmuş bir ifade. Bu konuda çok şey söylenebilir ama en iyi yanıtı aslında yine Hazine’nin açıkladığı rakamlar veriyor. Yorum yapmadan 31 Aralık 2012 tarihi itibariyle basına yansıyan açıklamayı paylaşayım.

“Hazine Müsteşarlığı, Türkiye Brüt Dış Borç Stoku geçici verileri, Hazine garantili dış stok verileri, Türkiye net dış borç stoku, kamu net borç stoku veAB tanımlı genel yönetim borç stoku verilerini açıkladı.

Buna göre, Türkiye'nin brüt dış borç stoku, 2012 yılı üçüncü çeyreğinde 326,3 milyar dolar oldu. Özel sektör borçlarının toplam dış borç stoku içerisindeki payı 217,2 milyar dolar ile yüzde 66,6 ve kamu kesimi borçlarının payı 101,1 milyar dolar ile yüzde 31 olarak kaydedildi.”

Hadi daha yakın tarihe gelelim. 23 Ocak 2013 itibariyle ortaya konulan Hazine’ye ait veriler de bunlar: “Türkiye’nin merkezi yönetim borcu 31 Aralık 2012 itibarıyla 532 milyar lirayı aştı. Bu borcun 382 milyar 857 milyon lirası devlet tahvili, 3 milyar 684 milyon lirası hazine bonosu olmak üzere 386 milyar 541 milyon liralık kısmı Türk Lirası (TL) cinsinden, 91 milyar 285 milyon lirası uluslararası tahvil, 54 milyar 173 milyon lirası kredi olmak üzere 145 milyar 458 milyon liralık kısmı döviz cinsinden borçlardan oluştu.”

Yetmedi mi? Merkez Bankası verilerini aktaralım. “Merkez Bankası internet sitesinde yer alan verilere göre, son 10 yılda dış borç stoku 196 milyar dolar arttı. Dış borç stoku 2012 yılı Eylül ayı sonu itibarıyla 326 milyar dolara ulaştı. Bu dönemde dış borç stoku ise 2,52 katına yükseldi.”

Koyun üstüne bir de kamuya ait olmayan borçları. Çünkü normalde çoğu hazine garantili borçlanmalar var. Sonuçta toplamı Türkiye’nin borcudur. Daha hesabın içinde iç borç yok.

Peki sizce Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bunları bilmiyor mu? Bilmez olur mu? Dedim ya yazının başında, artık açıktan dalga geçiyorlar ülkeyle…

Çetin Ünsalan

ulusalkanal.com.tr

# dalga