Biden'ci süper zengin Bill Gates'in bencilliği

Ali Develioğlu

Ali Develioğlu

Köşe Yazısı

Bill Gates uluslararası ilaç firmalarının çıkarını savunarak, aşıların tüm dünyaca elele üretilmesine karşı çıktı!

Paylaşmacı, yardımsever insan ne ister? Varını yoğunu ihtiyacı olanlarla paylaşmak ister. Hep benim hep benim olsun şeklinde düşünen insan bencil insandır.

Mesela korona salgınına karşı aşıyı siz yapsaydınız, bunun tüm dünyaya, yoksul ülkelere de bir an önce ulaşmasını, tüm dünyanın hatta bu yıl sonuna kadar aşılanmasını istemez miydiniz? Çok kazanmam önemli değil, yeter ki halkların acısı bir an önce dursun, demez miydiniz? Yoksa bu iş daha on yıl sürsün mü isterdiniz!

Amerikalı 130 milyar dolar sahibi süper zengin Bill Gates ise geçen gün, Sky News telelevizyonunda aşıların patentinin yoksul ülkeler tarafından serbestçe kullanılmasına karşı çıktı.

Yeni buluşlar kimin adına patentli ise o kişi tarafından üretilip satılabilir. Korona aşısı da öyle. Bulan firmalar diyor ki; ''Sadece biz üretip satabiliriz, başkasına izin vermeyiz!'' Ama Hindistan, Brezilya, Güney Afrika, Nijerya gibi, Sudan, Pakistan gibi yoksul ülkeler ise tersi görüşte: patent hakkını serbest bırakın, elele vererek bizler de üretirsek, şu andaki aşı sıkıntısı hallolur, korona salgını bir an önce ortadan kalkar, insanlar ölmez.

Hayır diyor Bill Gates: İllaki ben kazanacağım. Gates, BionTech aşısı başta olmak üzere bir çok aşını baş yatırımcıları arasında. Bill Gates`in çıkarı salgının uzun sürmesinde, çünkü servetinin 40 milyarını salgın sonrası 1 yıl içerisinde elde etti: korona zengini bir Joe Biden destekçisi! Biden iktidara gelir gelmez, Gates`in de aralarında bulunduğu Biden`ci 5 süper zenginin serveti (Microsoft, Facebook, Google, Amazon, Apple) sadece son üç ayda yüzde 42 artış gösterdi: toplam 305 milyar dolar ! Yılda 1 trilyon dolar eder!

Ya Biontech'in kurucusu milyarder Uğur Şahin'e ne demeli!! O da son açıklamasında patentin serbest olmasına şiddetle karşı çıktı, yani yüzbinlerin ölmesi, işin uzaması onun için de önemli değildi, patentin kendi elinde olması, çok kazanması önemliydi. Kendisine Obama'ya, işkenceci eski İran Şahı'na, Küba Devrimi'nin yıktığı Batista'ya ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi çağ dışı Amerikancı krallara verilen ödülü layık gördüler! İlginçti!

Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) daha zengin üyeleri, 80'den fazla gelişmekte olan ülkenin fakir ülkeler için Covid-19 aşılarının üretimini artırmak amacıyla patent haklarından feragat etmesini engelledi. Rusya, Çin ve onlarca yoksul ülke ise aşı patentlerinin serbest kalması için uğraşıyor.

Patentler serbest kalmazsa salgının dünya çapında daha 10 yıl sürebileceği tahmin ediliyor.

Silah tüccarı savaşın bitmesini, ilaç tüccarı da salgının bitmesini istemez!

Bill Gates ve Uğur Şahin`in mi, yoksa yoksul ülkelerin teklifinin mi yanındayız?

# abd # facebook # aşı # Dünya Ticaret Örgütü # Biden # google # abd biden # joe biden # kovid 19 # Microsoft # BioNTech # apple # ilaç # amazon # Uğur Şahin # Özlem Türeci # Bill gates # dtö # Küba Devrimi # Gates