Ali Develioğlu

Ali Develioğlu

Köşe Yazısı

Avrupa, Roosevelt'in oyununa yine düşer mi?

Washington birkaç gündür kaynağı karanlık bazı fake görüntüleri Batı medyasına yayarak, Ukrayna`nın Buça kentinde katliam yaptığını iddia ediyor. Yarım yüzyıldır insan haklarını ihlal ettiği ülke sayısı 100`ü aşan ABD`nin `insan hakları ve savaş suçları` propagandasına sarılması, en başta şu üç amacı hedefliyor:

Birincisi, Avrupa`nın Rusya`dan enerji ithalini engellemek.

İkincisi, Çin ile Rusya`nın arasını açmak.

Yazının Devamı

Avrupa ekonomisi ne kadar krize giriyor?

Bir haftadır raflarda ayçiçeği yağı ve un yok. Hangi süpermarkete bakarsanız bakın, yok. Sadece Hollanda mı? Hayır, Belçika da öyle, Almanya da… Avrupa’nın çoğu ülkesi öyle. Ukrayna olayından beri bu böyle. Gelin Hollanda’ya önce bir göz atalım, nasıl olsa emsal teşkil ediyor.

Devlet Merkez Plan Bürosu’na göre bu yıl Hollanda’da alım gücü son 40 yılın en büyük düşüşünü yaşayacak. Geçen yıl başlayan yüksek enflasyona Ukrayna olayı tuz biber ekti. Sağ liberal Başbakan Rutte yeni hükümetin, alım gücünü korumaya söz veremeyeceğini geçenlerde açıkça itiraf etti. Rutte medyaya açıklamasında alım gücü düşüşünü olsa olsa sadece birazcık hafifletebileceklerini belirtti. Kemer sıkma politikası ağırlaşacak diye manşet attı dev tirajlı sağ liberal Telegraaf gazetesi.

Yazının Devamı

Avrupa'nın 'iyi mültecileri'!

“İyi mülteciler”; bir İngiliz televizyon sunucusunun Ukrayna`lı mülteciler için geçenlerde bulduğu isim!

İnsan Hakları İzleme Örgütü ( Human Rights Watch, HRW) bir haftadır Ukrayna`dan komşu Avrupa ülkelerine kaçanlar arasından, Ukrayna`lı  olmayan ama Ukrayna`da yaşayan onbinlerce diğer insanın, Avrupa`ya giremediğini söyledi. HRW bunun, hem AB yetkililerinin hem de Ukrayna yetkililerinin ırkçı ve ayrımcılığından kaynaklandığını  kaydetti.

Geçtiğimiz hafta   Ukrayna`yı terkedenlerin sayısı 1 milyonu aşarken, kaçanların çoğu Polonya, Macaristan, Moldovya gibi komşu ülkelere ve Almanya`ya yöneliyor.  Ukrayna`lı mülteciler  başkent Berlin Hauptbahnhof`ta devlet gönüllüleri tarafından şefkatle karşılanıyor. Derhal kendilerine ayrılmış ve döşenmiş özel bölüme yerleştiriliyor.

Yazının Devamı

Birleşmiş Milletler Ukrayna konusunda neden karar alamadı?

BM Güvenlik Konseyi dün Rusya`nın Ukrayna askeri harekatı konusunda bir karar alamadan dağıldı. Tabii ki ilk neden konseyin veto hakkına sahip beş ülkesinden biri olan Rusya`nın, Amerikan önergesini reddetmesiydi. Ama ikinci neden ise yine veto hakkına sahip Çin`in çekimser oy kullanması oldu! Hindistan da çekimser kaldı. Karar çıkamadı!

Washington`un önergesi Rusya`nın Ukrayna`dan derhal çekilmesini öngörüyordu. Çin ise ne `çekilsin` ne de `çekilmesin` diyerek üçüncü bir yol izledi! Neden? Çin`in kendi açıklamasından dinleyelim (Zahng Yun. Çin`in BM Daimi Temsilcisi).

" Çok karmaşık ve hassas bir durumla karşı karşıya" kaldığımız mevcut durumda ,Güvenlik Konseyi gerekli cevabı vermelidir. Böyle bir cevap ayni zamanda son derece dikkatli olmalıdır. Yangına benzin dökmek yerine, krizi söndürmeye uygun olmalıdır. Doğru şekilde ele alınmaz, körü körüne baskı ve yaptırım uygulanırsa, bu, daha fazla can kaybına, daha fazla mal kaybına, daha karmaşık ve kaotik durumlara, farkları kapatmada daha fazla zorluklara yol açabilir. Barışçı çözümün önünü tamamen kapatabilir ve sonuçta kurban olacaklar da masum insanlardır.”

Yazının Devamı

Uğur Şahin Atatürk Ödülünü Niye Reddetti!

BioNTech`in kurucuları Uğur Şahin ve Özlem Türeci, Türkiye Atatürkçü Düşünce Derneği`nin "YILIN ATATÜRKÇÜSÜ" ödülünü reddettiler! Geçtiğimiz günlerde Türkiye medyası bu haberle çalkalandı! Atatürkçü Derneği`nin ödülünü önce kabul etmiş ama üç gün sonra reddetmişler. Yazılı açıklamalarında gerekçeleri şöyleymiş:

“BİLİM İNSANI OLDUĞUMUZ İÇİN SADECE BİLİM KURULUŞLARINDAN ÖDÜL ALABİLİRİZ”!

Acaba gerçekten bu nedenle mi?  Daha önce kabul ettikleri ödüller de hep bilim kuruluşları tarafından mı verilmişti acaba?

Yazının Devamı

Hollanda'da yeni dönem: Tırmanan pahalılık!

1960`lardan beri süregelen kolay ekonomi dönemi biterken, enflasyonun tırmanışa geçtiği çalkantılı güç bir yeni dönem başladı! İnişe geçeceğiz, kemerlerinizi sıkı bağlayın!

Aslında bu endişe verici gelişme tüm Avrupa için geçerlidir. Hollanda`ya özgün degildir.

Sadece soğuğu ve koronasıyla değil artan geçim endişesiyle de geldi kış bu defa!

Yazının Devamı

Salgını para için kullananlar yeni felaketler peşinde!

Son günlerde İngiliz ana medyasında karanlık bazı isimlerin korona önlemlerini yönlendirme çabaları: Daily Telegraph, Guardian, Daily Mail ve BBC ! Ama tüm dünyayı ilgilendiriyor!

Söz konusu isimler: Christopher Steele, Carole Cadwalladr, Zack King, Firstlight Group…

Amaç: Korona salgınını, dev şirketlerin çıkarları doğrultusunda kullanmak! Bu amaçla aşırı korku kampanyası yürütmek ve çok sert ulusal kapanma için hükümeti etkilemek!

Yazının Devamı

Havlıyormuşuz!

"Türkler havlıyor, ama ısırmayacaklar" böyle diyor Türk kökenli yazar Aylin Bilic Hollanda`nın en yüksek tirajlı sağ liberal gazetelerinden NRC Handelsblad`da! Hollanda`da yandaş medya ve aşırı sağcı medya coştu! Bu bayan ayni zamanda sürekli sağ hükümeti savunan, hatta ırkçı aşırı sağa hitap eden televizyon programlarında boy gösteriyor! Şu anda kuruluş çalışmaları sürdürülen yeni hükümetin Ermeni Soykırımını ilk kez resmen tanıması bekleniyor!

ABD Başkanı Biden`in resmen Türkiye`yi `Ermeni soykırımı`yapmakla suçlaması hemen hepimizi öfkelendirdi. Şimdi kalkıp hangimiz kasteder şunu: " Ey Amerika ve Hollanda daha da arttırın bu suçlamanızı, yalanlarınızı, Türkiye daha da köşeye sıkışsın ve Türk hükümeti size boyun eğmek zorunda kalsın. Az kaldı, ha gayret"!!

Bakınız neler demiş. Yazısının başlığı şu: "Türkler havlıyor ama ısırmayacaklar." Bizi köpek yapmış, ama Türk kökenli olmasına rağmen kendisini ise Hollandalılarla beraber `biz` olarak sunuyor. Yani Biden`in Ermeni soykırımı karşısında Türkiye biraz mırın kırın ediyormuş ama sonunda boyun eğecekmiş! İsıramazmış! O zaman da kendisi çok sevinecekmiş!

Yazının Devamı

Biden'ci süper zengin Bill Gates'in bencilliği

Bill Gates uluslararası ilaç firmalarının çıkarını savunarak, aşıların tüm dünyaca elele üretilmesine karşı çıktı!

Paylaşmacı, yardımsever insan ne ister? Varını yoğunu ihtiyacı olanlarla paylaşmak ister. Hep benim hep benim olsun şeklinde düşünen insan bencil insandır.

Mesela korona salgınına karşı aşıyı siz yapsaydınız, bunun tüm dünyaya, yoksul ülkelere de bir an önce ulaşmasını, tüm dünyanın hatta bu yıl sonuna kadar aşılanmasını istemez miydiniz? Çok kazanmam önemli değil, yeter ki halkların acısı bir an önce dursun, demez miydiniz? Yoksa bu iş daha on yıl sürsün mü isterdiniz!

Yazının Devamı

AstraZeneca aşısı tamamen yasaklanmalıdır!

Danimarka'yı bugünkü aşı kararından dolayı kutluyorum. Ölümlere ve tromboz hastalığına yol açması nedeniyle AstraZeneca aşısını TAMAMEN durduruyor! ABD`de ölümlere yol açan Janssen Janssen aşısı da araştırma sonuçlanana kadar bekletilecek.

AstraZeneca aşısı konusunda çeşitli defalar yazdım: hızlı para kazanmak amacıyla piyasaya sürüldü, Brüsel ne isterse onaylayan AB sağlık örgütü EMA tarafından hızla onaylandı, hükümetler çıkar amacıyla bu aşıya öncelik verdi. Hollanda Sağlık Bakanlığı için çalışan bazı kişilerin bu aşı şirketiyle akraba ve organik bağlantısı olduğu ortaya çıktı. İstemeye istemeye Avrupa`da sadece 60 yaş altına yasakladılar.

Amerikan aşısı Jansen Jansen ABD`de 50'den gençlerde az sayıda da olsa çeşitli ölüm, kan tıkanması (tromboz), inme ve felç gibi vakalara neden oldu. Her zamanki gibi devlet makamları `ölümlerle aşı arasındaki bağlantı belli değil` deseler de, şimdilik bu yaş grubuna yapımını durdurmak zorunda kaldılar. Homurdanarak!

Yazının Devamı

Tırmanan ırkçılık, zayıflayan karşıtlık !

İlginç değil mi? Rotterdam polisi 16 yaşındaki Hümeyra`nın öldürülmesi konusunda `bir Türk daha eksildi` diyor! Vergi dairesi 10 bin aileyi göçmen olduklarından dolayı dolandırıyor! İhtar , kınama cezaları... başka ses yok!

Aksine, aşırı sağ ve ırkçılık 17 Mart seçimlerinde ödüllendirildi. Ama Rotterdam`da ırkçılığa karşı gösteriye gelince; katılım sadece 500 kişi!

1945 Mayıs`ında ırkçı Hitler zulmünden kurtulunca sokaklarda bayram eden o milyonlarca Hollanda halkı , yer yarılmış da içine girmiş sanki!

Yazının Devamı

Hollanda niye illaki AstraZeneca aşısı istiyor?

AstraZeneca aşısında Hollanda’nın ısrar etmesi kuşku doğurdu!

Tehlikeli tromboz yan etkisi ve 7 insanın ölmesi üzerine Almanya dün 60 yaş altına bu aşıyı durdurdu. Norveç, İsveç ve Danimarka ise zaten tamamen durdurmuştu.

Ama Hollanda Sağlık bakanı De Jonge bu aşıda hala ısrar ediyor! Hatta olmayanı tehdid dahi etti: " AstraZeneca güvenlidir, reddedene başka aşı için aylarca sıra vermeyeceğiz"!

Yazının Devamı