Asıl bu çok önemli

Çetin Ünsalan

Çetin Ünsalan

Köşe Yazısı

Neyin önemli olduğunu sürekli bize hatırlatan bir bakanımız vardı hatırlıyor musunuz? Berat Albayrak... En son ABD’de gördük ve ondan sonra bir kaç cılız twetin dışında ortalardan kayboldu.

Twitter’daki sayfasına da baktım bu fesli şahsa taziyeden sonra sesi soluğu da çıkmamış. YSK’nın seçim kararından beri nerede? Türkiye’nin ekonomik olarak risk algısının sorunlu noktaya geldiği, dış basında farklı farklı şeylerin yazılıp çizildiği, doların 6’ya oturmaya çalıştığı bir ortamda bu suskunluk niye?

Herhalde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin encümen listesiyle uğraşacak hali yok. Türkiye ekonomisinde piyasa faizlerin yükseldiği, TL’nin eridiği, İran başta olmak üzere jeopolitik risklerin yükseldiği bir ortamda ekonominin bir numarasının niye sesi çıkmıyor?

Mesela TD Securities’in gelişmekte olan piyasalar baş stratejisti Parker bile açıklama yaptı. Hem de seçimlerin yenilenmesi odaklı. Lira’nın kusursuz bir fırtınaya girebileceği ihtimalinden söz etti. Ama Bakan Albayrak ortada yok.

Hadi diyelim ki, bu çok önemli değil. Hatta işi biraz daha abartalım; dış güçlerin oyunu. Bürokratları aracılığıyla bankalara gece telefon açtırıp, raporlar isteyen ve sabahın 10’unda masasında olmasını talep eden Bakan Albayrak, Türkiye’deki bankaların yabancı bankalarla bir araya geldiği bir ortamda niye susuyor?

Asıl önemli bir haber varsa, ben bu toplantı derim. Yani bence asıl bu çok önemli. Reuters kaynaklı habere göre bankalar, yabancı meslektaşlarıyla batık kredilerin akıbetini konuşmak üzere buluşmaya hazırlanıyor.

Yine Reuters kaynaklı açıklamanın detaylarına baktığınızda “PricewaterhouseCoopers danışmanlık şirketinin basına kapalı düzenlediği toplantıda batık kredilerin tartışılacağını ve bu alacaklara ilgisi bulunan yabancı yatırım bankalarının ve kuruluşların da bu toplantıda yer alacağı’ söyleniyor.

Hatta esas gündemin Türkiye’de yüksek borçluluğa sahip firmaların varlıklarının alım-satım noktasında masada olduğu belirtiliyor. Reuters’ın haberleştirdiği kaynak bilgilerine göre masada uluslararası finans kuruluşları fonlar, varlık yönetim şirketler ve kritik yabancı bankalar yer alıyor.

Bir detay daha var. Yine öngörülere baktığınızda bankalardaki batık kredi oranının yüzde 4’lerden 6’lara çıkabilmesi ihtimali üzerinde duruluyor. Elbette resmilerden bahsediyorum. Gayri resmi veya yansımamışlara bakarsanız bence zaten bu oranları yakaladık.

100 milyar TL’nin üzerinde kredinin yapılandırıldığı bir ortamda, her dakika neyin önemli olduğunu kamuoyuna hatırlatan Bakan Albayrak niye lal oldu? Sizce de bunu sormak hakkımız değil mi? Çünkü yineliyorum; asıl bu çok önemli. Neyi, ne pahasına satıyoruz?

Çetin Ünsalan

# Bu # önemli # çok # asıl