Afganistan'da barış ancak çok kutuplulukla mümkün olacak!

Massimiliano Arif Ay

Massimiliano Arif Ay

Köşe Yazısı

Emperyalizm, en iyi silahlı bile olsa yenilmez değildir! Afganistan'dan çıkarılacak önemli ders budur. Gelecekteki gelişmelere bakılmaksızın son olaylar , 2001'den beri ABD, NATO ve komplocu Avrupa hükümetleri tarafından izlenen "sürekli savaş" ve askeri işgal stratejisi için küçük düşürücü bir yenilgidir.

AFGAN EMİRİNİN FİKİRLERİNİ SADECE AFGAN HALKI YARGILAMALI!

Bu olaylar Afgan emirinin ideolojik fikirleri temelinde değil, emperyalizme zarar verip vermediğine göre analiz edilmelidir (burada Stalin'in "Leninizmin İlkeleri" kitabına atıfta bulunulmaktadır).

Günümüz tarihsel evresinin temel çelişkisi, Atlantik emperyalizmi ile gerçekleşmesi için ulusların bağımsızlığına ihtiyaç duyan çok kutupluluk arasındaki çelişkidir. Afganistan'ın son yirmi yılda işgali ve askeri kuşatması sadece milyarlarca dolara mal olmakla kalmamış, aynı zamanda yüz binlerce ölüm ve mülteci ile sonuçlanmıştır; aynı şekilde Afganistan'ı dünyanın en önemli uyuşturucu üretim merkezlerinden biri haline getiren yozlaşmış, demokratik ve elbette "feminist" olmayan bir kukla rejim kurmuştur. Avrupa-Amerikan işgal güçleri, kendilerine karşı bir ulusal kurtuluş süreci başlatan Afgan halkına karşı işlenen savaş suçlarından sorumludur; bunun ideolojik doğası -her ne kadar laik ve sosyalist olmasa da- bizim tarafımızdan değil, yalnızca Afgan halkı tarafından yargılanabilir.

İSVİÇRE DİPLOMASİSİ YERİNİ ÇİN DİPLOMASİSİNE BIRAKIYOR

Afganistan'dan gelen bu haberlerin ardından İsviçre Komünist Partisi, İsviçre ile NATO arasındaki askeri ortaklığın derhal sonlandırılmasını talep etti. Ancak bundan daha ciddi olan asıl sorun şudur: İsviçre gibi tarafsız bir ülke misilleme korkusuyla Kabil'deki iş birliği ofisini ve konsolosluk bürosunu kapatmak zorunda kaldı, böylece yeni Afgan hükümetiyle müzakereler için saygın ve prestijli diplomatik hizmetlerinden vazgeçti. Bern ile Washington arasında yakın zamanda güçlenen ilişkilerin İsviçre'nin tarafsız geleneğini baltaladığı düşünülüyor. Bu nedenle, Taliban'ı tüm terörist güçlerle ilişkilerini kesmeye ikna etmeye çalışan Çin Halk Cumhuriyeti'nin diplomatik çabalarına umutla bakmalıyız. Şimdi öncelik, ABD'nin hazırladığı Çin, Rusya, İran ve Türkiye'yi zayıflatmayı amaçlayan Kaos Stratejisi aracılığıyla bu bölgenin istikrarsızlaştırılmasını önlemek. Sadece uluslararası ekonomik ve altyapısal iş birliği çerçevesinde dışlama ve ambargolardan kaçınarak Afganistan'da sosyal ve sivil bir yenilenmeye gidebiliriz.

# Afganistan # avrupa # nato # emperyalizm # washington # isviçre # Atlantik # Afganistan ABD # kabil # massimiliano arif ay # isviçre komünist partisi