Bak usta bir oğlun oldu

Çetin Ünsalan

Çetin Ünsalan

Köşe Yazısı

Mesleğe profesyonel olarak başlamam, onun katledilişinden bir hafta sonrasına dayanır. Bu yüzden benim için hep daha ağır olmuştur omuzlarımdaki yük. Uğur Mumcu… Örnek alınacak, eğilip, bükülmeyen, namus abidesi bir devdir her gazetecinin gözünde.

Ve biz tam 20 yıl sonra silahı ele verenleri zamanaşımı ile bu vahşetten kurtulmak ile ödüllendiriyoruz. Ne yazık ki tetikçilerle yetinmemizi istiyorlar. Bilsinler ki, yetinmiyoruz… Bir idoldür her gazetecinin gözünde Uğur Mumcu. Bu nedenle ‘Yiğidim Aslanım’ ezgisini bir başka söyler yüreği meslek aşkıyla yananlar.

Biliyorum ki görüyor bir yerlerden hepimizi… Kendi kendine söyleniyor, hayıflanıyor belki de… Görüyor bu ülkede yıllardır gazetecilerin katledilişini. Canı yanarak izliyor yıllarca mücadelesini verdiği mesleğin bugün, tutuklu gazeteci sayısıyla dünyada rekora imza attığını…

Belki de gözyaşlarıyla izliyor, kalemini, korkuya, koltuğa, yandaşlığa, şan ve şöhrete satanları… Dedim ya, her gazeteci için bir başka öneme sahiptir Uğur Mumcu. Aynı fikirde olanlar için de, olmayanlar için de… Yeter ki yüreğinde memleket sevdası, kaleminin ucunda mesleki namus olsun.

Fakat bizler zamanaşımını tartışırken, bir kişi için çok daha farklı bir anlama geldi Uğur Mumcu… Yurt Gazetesi Muhabiri Sami Menteş… Henüz 21 yaşından 3 gün aldı. Yani yaşı Usta’nın katledilişi ile hemen hemen aynı günlere dayanıyor. Avukatlara düzenlenen son operasyon olarak bilinen baskında gözaltına alındı.

Son hazırladığı haber neydi biliyor musunuz? “Dink cinayetiyle ile ilgili olarak önemli bir haber peşindeydi. Dink'in avukatı olarak duruşmalara girerken üçlü priz kablosu ile mutfaktaki doğalgaz borusuna asılı olarak bulunan Hakan Karadağ'ın şüpheli ölümünü araştırıyordu. Bu nedenle Karadağ'ın yönetiminde olduğu Çağdaş Hukukçular Derneği ile görüşüyordu.”

Ve haberden bir gün önce gözaltına alındı. Ne ilkti, ne de son olacaktı. Hepimiz biliyorduk. Ama o 20 yaşında bir çocuk, çiçeği burnunda bir gazeteciydi. İşte Usta sen ölürken doğan bu çocuktu senin oğlun. Rahat uyu Usta… Görüyorsun ki, bu ülke despot siyasetçiler yetiştirebiliyor.

Oyunu makarnaya, beyaz eşyaya, kömüre denk getiren vatandaş yaratabiliyor. Ama bu genç çocuk, senin oğlun, yani Sami Menteş gösteriyor ki ‘Uğurlar ölmez.’ Cenazendeki bir sloganla selamlıyorum seni:

Susmayacağız…

Çetin Ünsalan

ulusalkanal.com.tr

# Bak # usta # oldu