Messi yoksa Yusuf var

Kadim Ülker

Kadim Ülker

Köşe Yazısı

Türk Milli Futbol Takımının Hollanda ve Fransa’ya karşı Avrupa Şampiyonluğu eleme maçlarında başarılı sonuçlar aldığı günlerdi. Türk Milli Takımı’nın o başarılarında özellikle Avusturya ve Almanya gibi yurtdışında doğmuş ve büyümüş, oralarda futbol hayatına başlamış ve sürdürmekte olan oyuncuların çok önemli etkisi olmuştu. O günlerde hem Türkiye hem de Avusturya basınında o futbolcular hakkında övgü dolu haber ve yorumlar dikkat çekmekteydi. Ben de bu futbolcular hakkında “Bizim Çocuklar” diyerek bir makale kaleme almıştım. “Bizim Çocuklar”ın devamını yazarken de ister istemez öne çıkmış genölerimizi yazmak gerekiyor.

Toplumda öne çıkan kişiler yine futbolcuların arasından oldu. Futbolcumuza geçmeden yeni kuşak “Bizim Çocuklar”ın çeşitli engellere, dışlamalara ve ayrımcılıklara rağmen dede ve babalarından çok daha başarılı olmalarıdır. Onlar çok çeşitli alanlarda eğitimlerini başarıyla sürdürüyor veya bitirip çalışma hayatına atılmayı bekliyorlar. Bu başarı hiç şüphesiz onların anne ve babalarının emeklerinin sonucudur.

Ağustos ayının ilk günlerinde İspanyol Takım Barcelona bir dostluk maçı için Avusturya'ya gelecekti. Avusturya’nın son bir kaç yıldır üst üste şampiyonu olan Salzburg takımı ile oynayacaktı Barcelona. Ünlü oyuncu Messi’nin Barcelona takımında kalıp kalmayacağı, sözleşmesinin akıbeti henüz belli değildi. Onun için Messi'nin Salzburg maçı için gelip gelmeyeceği bilinmemekteydi. Henüz takım gelmemişti, ancak Avusturya’nın Die Kurier, Die Presse, Wiener Zeitung ve Der Standard gibi en önemli gazeteleri spor sayfalarında Barcelona’nın yeni oyuncusuna tam sayfa yer ayırmıştı. Messi değildi konu. Konu Yusuf Demir’di. Yusuf Demir’den “Avusturyalı futbolcu” diye övgüyle bahsediliyordu. Gazeteler, Yusuf Demir hakkında tam sayfadan oluşan yorum ve analiz yazılarında sadece biri onun için “Türk kökenli” demekle yetindi. Diğer gazeteler bunu belirtmeyi gerek görmemekteydi. 18 yaşını yeni doldurmuş olan genç futbolcu Demir, Viyana’nın futbol kulüpleri Vienna ve Rapid’de yetişmiş bir futbolcudur.

Genç futbolcu Yusuf’a Messi ile yollarını ayıran İspanyol futbol takımı Barcelona talip olur. Barcelona, Viyana kulübü Rapid ile bir anlaşmaya varır. Bu anlaşma göre Barcelona Rapid takımına önce 500 bin Avro ödeyecektir. Daha sonra iki yıl içinde karar verdiği takdirde genç oyuncu için Rapid’e on milyon Avro ödeyerek, Yusuf Demir’i kadrosuna katacaktır. Demir bütün deneme maçlarında ve Avusturya'nın Salzburg takımı ile Barcelona’nın bir dostluk karşılaşmasında çok başarılı bulundu ve genç futbolcu için Messi’yi aratmayacağı yorumu da yapıldı.

Toplum için güzel bir örnek olan Yusuf Demir gazetelere tam sayfa konu olurken yabancılar aleyhinde çeşitli olumsuz haberler dikkat çekmekteydi. BU konulardan birisi kovit aşısıydı. Ülke genelinde Avusturya’da kovit aşısı olanların oranının yabancılar arasında çok düşük olduğu yazılmaktaydı. Bu durum dile getirilirken küçümseyici, yabancıları hor gören ifadeler dikkat çekmekteydi. Hükümet göçmen kesimine de aşılamanın ciddiyetini anlatmak için kolları sıvadı. Avusturya federal hükümetinin sağlık bakanı aralarında Türkçe’nin de olduğu dört ayrı dilde aşı olmaya çağırmaktaydı.

Diğer taraftan ise Türkler için sürekli sorun olan çifte vatandaşlık konusuydu. Yine haberlerde 24 Türk kökenli Avusturyalının Avusturya vatandaşlığından atıldığı haberi dikkatleri çekmekteydi. “Messi yoksa Yusuf var” diyerek Türk kökenli bir futbolcuyu bağrına basan Avusturya 24 Türk’e hayır diyordu

# fransa # Hollanda # salzburg # barcelona # avusturya # messi # Avrupa Şampiyonluğu # Yusuf Demir