Mutlu yıllar

Çetin Ünsalan

Çetin Ünsalan

Köşe Yazısı

Aslında hafta sonunda CHP Genel Başkan Yardımcıları Faik Öztrak ve Umut Oran’ın ekonomi basını olarak bizlerle paylaştığı Aralık 2012 itibariyle, 2013 beklentilerini de kapsayan raporu ve sunumu değerlendirmek vardı.

Ama onu yeni yıla bırakarak, bir yılbaşı yazısı yazmak istedim. Çünkü bu yılın son gününde belki de herkes gibi dileklerimizi sunmak, iyi niyetle yeni yıla bakmak en az güncel gelişmeler kadar önemli. O zaman öyle bir 2013 yılı gelsin ki;

İnsanlar hazır yemenin rehavetinden çıksın, paradan para kazanmayı bıraksın ve üretmeden yaşamanın imkânsız olduğunu anlasın isterim.

Öyle bir ülke olsun ki, kanunların değil, hukukun hakim olduğu günlere gebe olsun. İnsanların vicdanlarıyla cüzdanları arasında kaldığında, aklını ve adalet duygusunu öne aldığı bir memleket fotoğrafı çıksın ortaya…

Yeni yılda hiç kimse yatağa aç girmesin ülkemde. Barışın savaş çığırtkanlarından daha çok sesinin çıktığı bir hale gelsin memleketim.

Kadın cinayetlerinin olmadığı, çocukların adam yerine konulduğu, gemisini kurtaran kaptanların gemilerinin battığı ve milletçe inşa edilen büyük bir geminin inşa edilip yüzdürüldüğü, toptan bir kurtuluşun konuşulduğu bir sene olsun.

Meslektaşlarım özüne dönsün. Üç maymunu oynamaktan caysın ve doğrunun peşinde koşmaktan vazgeçmesin. Gazeteci olduğunu hatırlasın. Bu ülkeyi yönetenler, başkalarının değil, milletinin çıkarlarını öne alsın.

Edirne’den Ardahan’a Sinop’tan İskenderun’a kadar yine eskisi gibi memleketimin her köşesinde ‘Biz Anadoluyuz’ türküleri söylensin.

Sağlık, eğitim, adalet, güvenlik ve akla gelen ne varsa eşit paylaşılsın. Yine demir kumbaralara biriktirerek bir memleket yarattığımız günlerdeki gibi karıncalar misali çalışıp, ülkemizin taşıdığı potansiyele layık bir görüntü ortaya çıkaralım.

Şucu, bucu olmayı bir kenara bırakıp, vatandaş olmayı becerebilenlerin ülkesi haline gelelim. Takım tutar gibi parti tutanlar, bayrak tutar gibi takımı içini kavga edenler, kendi hırsızını kollayanlar kenara çekilsin. Yine aydınlık bir ülkenin aydınlık yüzü parlasın gökyüzünde.

Ve belki de bir şiirde özetlemek gerekir her şeyi lafı uzatmadan. Cahit Sıtkı Tarancı’nın dizeleriyle…

“Memleket isterim

Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun;

Kuşların çiçeklerin diyarı olsun.

Memleket isterim

Ne başta dert, ne gönülde hasret olsun;

Kardeş kavgasına bir nihayet olsun.

Memleket isterim

Ne zengin fakir, ne sen ben farkı olsun;

Kış günü herkesin evi barkı olsun.

Memleket isterim

Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun;

Olursa bir şikâyet ölümden olsun.”

Ve her gün TV programımı bitirirken söylediğim temennilerle bitirmek gerekir belki de yazıyı: Şartlar ne olursa olsun; paranızı ticarete, üretime yatırmaktan, işinizi layıkıyla yapmaktan ve en önemlisi vatandaş olup hakkınızı aramaktan vazgeçmeyin. Mutlu yıllar canım ülkem…

Çetin Ünsalan

ulusalkanal.com.tr

# mutlu # Yıllar