Zoruna mı gitti?

Çetin Ünsalan

Çetin Ünsalan

Köşe Yazısı

Cem Yılmaz’ın GORA filminde en çok sevdiğim sahnelerden biridir. Adı, ‘Beşinci Element’ olan yabancı filme atıfta bulunduğu o an. Gezegeni kurtarmak için çare aranmaktadır. Arif çıkar gelir ve doğada bulunan dört elementi sayar. Ama bir tanesi eksik olarak…

Üç tanesini doğru sayar ve dördüncüsü ‘tahta’ der. Filmdeki kahraman itiraz eder. ‘Tahta ’? Yılmaz’ın canlandırdığı Arif yanıt verir: ‘Ne o zoruna mı gitti?’ Ben şimdi bu sahneyi 19 Mayıs resmi kutlamalarını iptal eden zihniyet için tekrar çekeceğim.

Milli mücadelenin ateşini yakan bayram kutlanacaktır. Alev topu gelmektedir. Birileri sabote eder. Ülke ahalisinde bir telaş başlar. Buradan yola çıkılarak nereye gidilmektedir? Alerji yapılan kurucu değerler ile tek tek uğraşılmaktadır. Ama bu çok kritiktir.

Millet ismindeki kahramanımız, esiri bulunduğu sabotaj sahibi Komutan Logar’ı devre dışı bırakarak taşların arasına geçer ve elementleri saymaya başlar. Konuşma şu şekilde cereyan eder:

“Birinci elementimiz iktidar.” Taşı koyar, hareket yoktur. Biri kulisten fısıldar: “Bağımsızlık olmasın?’ Millet dile gelir: “Yok, yok demokrasi.” Birinci taştan ışın göğe doğru yükselir. “İkinci elementimiz iktidar.” Taşı koyar hareket yoktur: Biri kenardan fısıldar: “Bağımsızlık olmasın.” Millet dile gelir: “Yok yok hukuk.” İkinci taştan ışın göğe doğru yükselir.

“Üçüncü elementimiz iktidar” Taşı koyar, hareket yoktur. Kulisteki telaşlanır: “Bağımsızlık olmasın. Bak alev topu geliyor.” Millet dile gelir: “Yok, yok halk.” Üçüncü taştan ışın göğe doğru yükselir. “Dördüncü elementimiz iktidar” Taşı koyar, hareket yoktur. Sonra söylenir kendi kendine: “Yok, yok iktidar değil. Bağımsızlık. Az önce biri bağımsızlık dedi. Element uydurmayın.” Dördüncü taştan da ışın yükselir.

Ve millet hitabını sürdürür: “Birçok elementi gördük, birçok elementi tanıdık. Şimdi bunların güçlerini birleştirip alev topunu durdurması için bize beşinci element gerekiyor. Onun da adı Atatürk” dediği anda taşlar arasındaki ışınlar birleşir beşinci elementin gücüyle gökyüzüne güç gönderip, alev topunu imha eder.

Herkes sevinçle kurtuluşu kutlar. Alev topu yok edilmiş ve tehlike savuşturulmuştur. Üstelik Komutan Logar kullanım kılavuzunu imha etmeye çalışıp, kendi kurgusunda kurtuluşu sağlayıp, kahraman olma hayalleri kurduğu anda.

Ne o zoruna mı gitti? 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun.

- - - - - - -

# # gitti