Uzman İsim Uyarıda Bulundu! 'Çok Vaka Görülecek'

Son dönemdeki fazla kullanımı ardından açıklama yapıldı. Uzman isim konu hakkında uyarıda bulundu. Çok vaka görülecek deniliyor. İşte merak edilen ayrıntılar...

Uzman İsim Uyarıda Bulundu! 'Çok Vaka Görülecek'
Uzman isim uyarıda bulundu! 'Çok vaka görülecek'

Son zamanlarda elektronik sigara kullanımının yoğun olmasından ötürü çok vaka görülecek şeklinde açıklamalarda bulunan uzman isim uyarıda bulundu. Elektronik sigara içerisindeki tehlikeye vurgu yapan uzmanlar bakın neler söyledi? İşte elektronik sigara kullananları ilgilendiren o haberin tüm ayrıntıları...

Uzman İsim Uyarıda Bulundu!

Uzman İsim Uyarıda Bulundu!
Uzman İsim Uyarıda Bulundu!

Son dönemlerde kullanımının fazla olduğu ifade edilen elektronik sigaralardaki tehlikelere dikkat çeken uzmanlar şu sözleri söyledi:

"Türkiye özelinde söylenebilecek şey; çok sigara içiyoruz, bu damar sertliğini çok olumsuz etkiliyor. E-sigaralar, maalesef zararsız veya sigaranın daha az zararlı bir alternatifi gibi görülüyor ancak böyle değil. Toplumda kullanımı çok sıklaştı, çok daha genç yaşlarda kullanılmaya başlandı. Nikotin bazlı olanları normal sigaranın arttırdığı şekilde trombojenite yani pıhtılaşma sorunlarını artırıyor, kullanımı arttıkça da ilerleyen dönemde daha çok vaka görüleceği aşikar”

Uzmanlar, toplardamarlardaki kan pıhtısı oluşumu olarak ifade edilen venöz tromboza karşı uyarıyor. Hastalığın en önemli sebeplerinden birinin hareketsizlik olduğu belirtilirken doktorlar, rahatsızlığın belirtileri, tedavisi gibi konularda bilgi vererek, dikkat edilmesi gereken konularda vatandaşları uyardı.

Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü'nden Doç. Dr. Mete Gürsoy, toplumda son zamanlarda kullanımının sıklaştığı ifade edilen elektronik sigaralar üzerinde yer alan tehlikeye dikkat çekti. Doç. Dr. Mete Gürsoy şu açıklamalarda bulundu:

“Venöz tromboz vücuttaki venlerde oluşan pıhtılaşma problemidir. Daha yaygın olarak derin ven tromboz olarak bilinir. Derin ven vücudumuzdaki bacaklar, kollar, alt karın bölgesi, kalçadaki venlerin içinde pıhtı oluşması veya buna bağlı olarak daralma veya tam tıkanma oluşmasıyla seyreden tablonun ismidir. Önemli bir sağlık sorunudur."

 Çok Vaka Görülecek

Çok Vaka Görülecek
Caption

Doç. Dr. Mete Gürsoy elektronik sigara içenlerde çok vaka görülecek diyerek sözlerini şöyle tamamladı:

"Normal hayatta da sıklıkla karşılaştığımız ölüme kadar sebep olabilen, önlenebilir bir sağlık sorunu olarak biliniyor. Son zamanlarda oldukça popüler olan elektronik sigara, bunlarda nikotin içerenleri normal sigara gibi özellikle ciddi tromboza meyil oluşturuyor. Buna benzer sıkıntılar az sıvı tüketimi, kalp yetmezliği, kanser türleri hastalarda derin ven tromboza sebep olabiliyor. İleride daha genç insanlarda daha önemli problemlerle karşılaşabileceğiz. Literatüre 20 yaşında vakalarda ciddi akciğer hasarı ve derin ven trombozu bildirilmiş. Maalesef zararsız veya sigaranın daha az zararlı bir alternatifi gibi görülüyor ancak böyle değil, mutlaka çok dikkatli olmak gerekiyor. Toplumda kullanımı çok sıklaştı, çok daha genç yaşlarda kullanılmaya başlandı. Nikotin bazlı olanları normal sigaranın arttırdığı şekilde trombojenite yanı pıhtılaşma sorunlarını artırıyor, bu biliniyor. Kullanımı arttıkça da ilerleyen dönemde daha çok vaka görüleceği aşikar” 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

# Elektronik sigara