Savunma sanayisi deprem bölgesinde can kurtarıyor

Türk savunma sanayisinin önde gelen mühendislik şirketlerinden STM Savunma Teknolojileri Mühendislik tarafından üretilen Duvar Arkası Radar cihazı, deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmalarında etkin rol üstleniyor. "Duvar Arkası Radar" deprem bölgesinde can kurtarıyor.

Türkiye ve dünyanın dört bir yanından deprem bölgesine gelen arama kurtarma ekiplerinin çalışmalarına savunma sanayisi firmaları da ürettikleri teknolojiyle destek veriyor.

Ankara merkezli STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ tarafından yerli imkanlarla üretilen DAR, depremin en fazla etkilediği illerden Hatay'daki enkazlarda can kurtarmaya yardımcı oluyor.

Cihazla enkaz altında canlının olup olmadığını tespit edilerek, kişinin göçük altındaki konumu arama kurtarma ekiplerine bildiriliyor.

Ekipler DAR'ın verdiği koordinatlarla 20'den fazla depremzedeye ulaşarak sağ çıkarılmasını sağladı.

Savunma sanayisi deprem bölgesinde can kurtarıyor - Resim : 1

Öte yandan 78 yeraltı görüntüleme, tespit ve analiz cihazı, duvar arkası radar, 343 çeşitli tip ve özelliklerde kamera sistemi, göçük altı görüntüleme cihazı, çubuk kamara, termal kamera, güneş enerjili kamera, yaka kamerası arama kurtarma ekiplerinin hızlı ve etkili şekilde yapabilmesi için kullanıma verildi. Bu ekipmanların birçoğu ilk kez bir afette kullanıldı.

Deprem sonrası ülkenin sahip olduğu uydu görüntü alma ve işleme sistemleri kullanılarak depremde hasar gören binalar, konumları bölge içerisinde tespit edilerek arama kurtarma çalışmaları hızlandırıldı ve etkinliği sağlandı.

Savunma sanayisi deprem bölgesinde can kurtarıyor - Resim : 2

İHA’ya anlık görüntü aktaran ve hem de baz istasyonu işlevini gören Aksungur baz istasyonu da deprem bölgesinde sahada.

Alınan bilgiye göre, 14 saattir havada olan baz istasyonlu Aksungur, 45 saate kadar görev yapacak.

# deprem # hatay # radar