Hürjet’in motoru çalıştı… Sıra uçuşta

Türkiye'nin ilk jet eğitim uçağı Hürjet motorunu çalıştırdı. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, "Artık sıra uçuşta." dedi.

Motor çalıştı, sıra uçuşta…

Türkiye'nin ilk jet eğitim ve hafif taarruz uçağı olacak HÜRJET'in motoru çalıştırıldı.

O anların videosunu sosyal medyadan paylaşan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, " Artık sıra uçuşta." dedi.

Yaklaşık 8 bin parçadan oluşan Hürjet için parça üretimlerine Ocak 2021'de başlandı. Üretilen parça ve ekipmanlar son montaj hattında uçaktaki yerini aldı.

Proje kapsamında ilk aşamada üretilecek 2 prototipe yönelik çalışmalar büyük oranda tamamlandı. Prototiplerden biri dayanım, diğeri uçuş testlerinde kullanılacak.

Dayanım testinde kullanılacak prototip hangardan çıktı ve tam boy statik testlerine tabi tutulacak. Uçuş yapacak prototiple ise yakın zamanda yer testlerine başlanacak.

Hürjet, motor entegrasyonu ve yer testleriyle 18 Mart 2023'teki ilk uçuşuna hazırlanıyor. Sonrasında yürütülecek testler ve geliştirme faaliyetleriyle Hürjet'in 2025'te envantere girebilir hale gelmesi amaçlanıyor.

Tek motorlu ve tandem kokpitli Hürjet, üstün performans özellikleri ile modern savaş uçağı eğitiminde kritik bir rol oynamak üzere tasarlandı. Harbe hazırlık geçiş eğitimi, silahlı ve silahsız hava devriyesi, akrobatik gösteri uçağı gibi roller icra edebilecek.

# Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir