Türkiye Tayfun füzesi ile lig atladı: Yeni hedef 1000 km

Türkiye’nin yerli imkanlarla üretilen ilk Kısa Menzilli Balistik Füzesi Tayfun, 500 kilometreyi aşan menzili ve balistik özelliğiyle fark yaratıyor. Tayfun füzesi ile Türk savunma sanayisi eşik atladı.

Türk Savunma Sanayisi, açık ve örtülü ambargolara rağmen silahlı insansız hava araçlarında dünya çapında elde ettiği başarıyı füze sistemlerine de taşıdı.

Roketsan'ın yıllar süren çalışmasının ürünü olan Tayfun, Türkiye'nin ilk kısa menzilli balistik füzesi… Ekim ayındaki ilk testinde 561 kilometreye ulaşarak Türkiye’nin elindeki en gelişmiş füzenin menzilini ikiye katladı. Rize’den fırlatılan Tayfun, Karadeniz üzerinden 456 saniyede Sinop açıklarına ulaşarak hedefini başarıyla imha etti.

Tayfun, 500 kilometreyi aşan menzili ve balistik özelliğiyle diğer füzelerle arasında büyük bir fark yaratıyor.

Tayfun’un üretilmesi, Türkiye’nin savunma sanayisi için de kritik bir gelişme… Tayfun’un menzili, 1987’de ABD’nin öncülüğünde kurulan Füze Teknolojisi Kontrol Rejimi’nin 300 kilometre sınırını aşıyor. Türkiye Tayfun ile teknoloji transferi yapmadan, kendi imkanıyla 300 kilometre üzerinde kısa menzilli balistik füze üretebileceğini de dünyaya kanıtlamış oldu.

Yeni hedef, 1000-3000 kilometre menzil aralığındaki orta menzilli balistik füze üretimini yakalamak. Bunun ilk adımı da yine Tayfun füzesi ile atılacak.

Tayfun, hedeflenen 1000 kilometrelik menzile ulaştığında, 3 kıtada toplam 34 ülkeyi menzili içerisine almış olacak. Türkiye, 1000-3000 kilometre aralığında orta menzilli balistik füze üreten ülkeler ligine yükselecek.

Tayfun füzesi, ABD’nin güdümünde Türkiye’ye karşı silahlanan Yunanistan'da geniş yankı uyandırdı, yunan basınında geniş yer buldu.

# Kısa Menzilli Balistik Füze Savunma Programı # Türk Savunma Sanayisi