ÇKP üst düzey yöneticisi neden İstanbul'da toplantı yaptı?

Kıvanç Özdal

Kıvanç Özdal

Yeni Dünya

Türkiye, Asya Siyasi Partiler Toplantısına ev sahipliği yapıyor. Toplantı için Çin Komünist Partisi Heyeti Türkiye'ye geldi. Heyete Çin Dış İlişkiler Bakanlığı Yardımcısı Qian Hongshan başkanlık ediyor.

Asya Siyasi Partiler Toplantısı öncesi 17 Kasım'da Çin'in Ankara Büyükelçiliği Beşiktaş'taki Shangri-La Bosphorus Hotel'de bir toplantı düzenledi. Toplantıda Çin'in Ankara Büyükelçi Liu Shaobin ve Çin Dış İlişkiler Bakan Yardımcısı Qian Hongshan konuşma yaptılar. Qian konuşmasının ardından soruları yanıtladı. 

Qian Hongshan, Çin Komünist Parti Ulusal Kongresi Özel Konulu Brifing Toplantısında dinleyicileri 16-22 Ekim tarihlerinde Pekin'de düzenlenen ÇKP 20. Genel Kongresi hakkında bilgilendirdi.

Konuşmasına PKK'nın Taksim'deki bombalı saldırısından büyük üzüntü duyduklarını ifade ederek başlayan Çin Dış İlişkiler Bakan Yardımcısı Qian Hongshan, ÇKP 20. Genel Kongresi ve Türkiye-Çin ilişkileri üzerine konuştu.

"MARKSİZMİN ÇİNLİLEŞMESİ"

Qian Hongshan, ÇKP'nin 20. Ulusal Kongresi için "Çin'de bütün Parti ve etnik gruplardan gelen halkı modern sosyalist ülkeyi inşa etmek için yapılan çok önemli bir kongredir" sözleriyle tanımladı. Qian, 20. Ulusal Kongre Raporunun Çin yönetişimini anlamak açısından önemli olduğunu vurguladı.

Qian Hongshan'ın konuşmasında en dikkat çekici nokta "Marksizmin Çinlileşmesi" kavramıydı. Qian, bu kavramı konuşması boyunca sık sık tekrarladı.

Qian Hongshan, ÇKP 20. Genel Kongresi hakkında şunları söyledi:

- Bu yılın ekim ayında ÇKP 20. Genel Kongresi Pekin'de başarıyla düzenlendi.

- Kongrenin ana teması Çin'e özgü sosyalizm bayrağını yükseltmektir.

- Kongre ana olarak 3 açıdan çalışmalarını tamamladı:

1. 19. Merkez Komitesi adına Çin'e özgü sosyalizm bayrağını yukarıda tutarak çaba göstermek isimli bir rapor sundu.

Şi Cinping yeni teoriler ve düşünceler öne sürdü. Yeni dönemde parti ve ülkeye, davanın gelişmesi için yön verdi ve eylem kılavuzunu belirledi.

2. Partinin tüzüğü değiştirildi. Önemli stratejik düşünceler tüzüğe dâhil edildi. Marksizmin Çinlileşmesi için yeni düşünceler ve stratejiler Parti'nin çalışması için gerekli gereksinimsilerdir.

3. Partinin yeni merkez lider grubu seçildi. Şi Cinping'in başkan olarak seçilmesi partinin ve milletin ortak iradesini gösteriyor.

-  20. Ulusal Kongre raporu Çin yönetişimini anlamak açısından önemlidir. Kongre 10 yıldaki başarılar özetlendi. Geçen 10 yıldaki büyük devrimler özetlendi. Son 10 yılda ülkenin ekonomik ve teknolojik gücü yeni seviyelere taşındı: Çin dünyanın 2. büyük ekonomisi haline geldi. Çin bugün dünya ekonominin yüzde 18,5'i tek başına üretiyor. Kırsalda 100 milyon toplam nüfus yoksulluktan kurtuldu.

- Kongrede sistematik ve kapsamlı bir şekilde Çin'in ideolojik yeniliklerini belirledik. Marksizmi, Çin kültürel değerleriyle birleştirerek çağın sorunlarına cevap verebiliriz.

- Tüm etnik kökenden insanları birleştirerek 2. 100 yıl hedefine ulaşmak için çalışacağız. Kapsamlı sosyalist ülke inşa etmek için 2 adımda çalışacağız:

1. 2035'e kadar sosyalist modernleşmeyi gerçekleştireceğiz.

2. Yüzyılın ortasına kadar Çin'in müreffeh, modern ve güçlü bir ülkeyi inşa edeceğiz. Barış ve gelişme yolunda ısrar edeceğiz.

- Çin tarzı modernleşme Çin ulusunun kalkınmasının gerçekleşmesi için aydınlık bir yoldur. Biz bazı ülkelerin savaş, yağma gibi yöntemlerle eski zenginleşme yolunu izlemeyeceğiz. Bu gelişmekte olan ülkelerin halklarına büyük acılar çektirdi. Biz barış, kalkınma, işbirliği bayrağını yüksekte tutarak dünyada barışı ve gelişmeyi korurken kendi gelişmelerimizi arıyoruz ve kendi gelişmelerimizle dünyada barışı ve gelişmeyi daha iyi koruyabiliyoruz.

- Dünya Hiç görülmemiş bir hızda değişiyor. Yeni Çağ'da Çin'e özgü sosyalizm davasını nasıl ilerletebiliriz, 20. Kongre buna cevap verdi.

- Genel Sekreterimiz Şi Cinping, büyük davalar için daha büyük katkılarda bulunacağını tekrarlardı. Çin barışçıl dış politikasında ısrar edecek.

- Çin, yeni tip uluslararası ilişkilerin, insanlık için ortak kaderin oluşturulması için çaba gösterecek. Uluslararası güvenlik kurallarının oluşturulması için çalışacak.

- Çin, her türlü hegemonyacılık politikasına karşı çıkacak. Dünya halklarıyla insanlık için daha güzel bir gelecek yaratacak.

- Barış, gelişme, özgürlük gibi bütün insanlığın ortak değerleri ve evrensel güvenlikle gelişme ve temiz bir dünya inşa etmek gibi içerikler tüzüğe dâhil edildi. Bu da ÇKP'nin insanlık için derin düşüncelerini gösteriyor.

SİNCAN'DA ORTALAMA YAŞAM SÜRESİ 30'DAN 72 YILA YÜKSELDİ

Çin Dış İlişkiler Bakan Yardımcısı Qian Hongshan, konuşmasında Çin'deki etnik gruplar ve diğer milletlerin de gelişmesini önemsediklerini ifade etti. ÇKP olarak diğer uluslarla birlikte modernizasyon yollarını geliştirmek istediklerini ifade etti.

Qian Hongshan, ÇKP 20. Ulusal Kongre Raporundaki diğer bir önemli noktanın da ortak refah vurgusu olduğunun altını çizdi. Qian, " Sincan'daki Uygur halkı dâhil tüm etnik halkımızın hiçbiri eksiği olmayacaktır" dedi.

 Qian Hongshan Sincan hakkında şu bilgileri paylaştı:

- Geçtiğimiz 60 yılda Sincan'ın ekonomik durumu 200 kat arttı.

- Sincan'da nüfus 2 milyondan 12 milyona yükseldi. Ortalama yaşam süresi 30'dan 72 yıla çıktı.

- Sincan'da 20 bin cami bulunuyor. Bu oran Müslüman ülkelerden bile yüksektir.

- Sizleri Sincan'a davet ediyoruz. Gelirseniz halkın mutluluğunu kendiniz görebilir, hissedebilirsiniz.

TÜRKİYE – ÇİN İLİŞKİLERİ

Çin Dış İlişkiler Bakan Yardımcısı Qian Hongshan, konuşmasına "Çin ve Türkiye hem iki kadim medeniyete sahip ülke hem de Asya'nın büyük ülkeleridir" diyerek başladı. İki ülkenin dostluk temaslarının çok eskiye dayandığını ifade etti.

Çin Dış İlişkiler Bakan Yardımcısı, pandemi döneminde iki ülkenin birbirine verdiği desteğin iki ülkenin stratejik ilişkilerine güç kattığını ifade etti.

Qian Hongshan Türkiye – Çin ilişkileri konusunda şunları söyledi:

- Türkiye tarihte Mustafa Kemal Atatürk önemli gelişme sağlamıştır. Son yıllarda Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde bağımsızlık ve gelişme konusunda yol alıyor.

- Biz de birlikte öğrenmeyi hazırız. Birlikte modernizasyonun yollarını geliştirebiliriz.

- Çin ve Türkiye hem gelişmekte olan büyük ülkelerdir, hem de yükselen ekonomik piyasalar.

- Şi Cinping ve Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde Çin- Türkiye stratejik iş birliği için çalışılıyor. Kuşak ve Yol Girişimi için çalışmalar devam ediyor. Temaslar önemli konularda sürdürülüyor.

- 2021'de iki ülke arasında 34 milyar 230 milyon dolar ticaret hacmine ulaşıldı. Kısa bir süre önce Şi Cinping ile Recep Tayyip Erdoğan Semerkant'ta bir araya geldi. Çin tarafı Türkiye ile ilişkilerin gelişmesine büyük önem vermektedir. Çin – Türkiye stratejik işbirliği seviyesini yeni seviyelere taşıyabiliriz.

# Türkiye Çin ilişkileri # çkp # Çin Komünist Partisi # kuşak yol girişmi # Kuşak Yol İnisiyatifi