Halk TV'nin telif hırsızlığı: Yavuz hırsız ev sahibini bastırır

Kıvanç Özdal

Kıvanç Özdal

Yeni Dünya

Konuyu daha önce ulusal.com.tr'de haberleştirdik. Halk TV, sosyal medya platformu Facebook'ta Anadolu Ajansı'na ait içerikleri kendi üretmiş gibi kaydediyor ve Anadolu Ajansı abonelerinin ajansa ait videoları internette kullanmalarını engelliyor.

Tekrar edelim; Halk TV telif hırsızlığı yapıyor. Halk TV, Facebook'ta Anadolu Ajansı'nın içeriklerini kendi içeriği olarak işaretliyor ve Anadolu Ajansı'na para ödeyip abone olup bu içerikleri kullanma hakkına sahip olan medya kuruluşlarının ürettikleri içerikle para kazanmasını engelliyor.

Ulusal Kanal olarak durumu hem Halk TV'ye, hem de Anadolu Ajansı'na bildirdik. Ardından konuyu haberleştirdik. Bu bağlantıdan haberimize ulaşabilirsiniz: https://www.ulusal.com.tr/gundem/halk-tvnin-telif-hirsizligi-15002185

Haberimiz yayınlandıktan sonra halktv.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Hakan Çelenk, akla ziyan bir yazı kaleme aldı. Hani derler ya yavuz hırsız ev sahibini bastırır diye... Çelenk'in yazısı da o hesap.

Çelenk, kurumunun internette yaptığı usulsüzlüğü savunmak için bir yazı kaleme alıyor, yazısına da "Halk TV hakkını savunacak" diye başlık atıyor.  E, pes doğrusu...

Siz Anadolu Ajansı'nın, ajansların içeriklerini internette, Facebook'ta Halk TV üretmiş gibi işaretleyin, sonra da "Halk TV hakkını savunacak" diye başlıklar atın. Siz hâlâ neyin ne olduğunu anlamamışsınız Hakan Bey. Sizin kendi hakkınız zannettiğiniz değer, Anadolu Ajansı'nın emekçilerinin ürettiği değerdir. Anadolu Ajansı içerikleri üzerinde sizin hiçbir hakkınız bulunmamaktadır. Bu kadar zor mu bunu anlamak?

"BİR NEBZE SOSYAL MEDYA"

Hakan Çelenk, yazısına devam ediyor:

- "Halk TV ekran yüzleriyle birlikte kamera arkasındaki ve klavye başındaki medya emekçilerinin gayretleriyle gazetecilik yapan bir kurum."

Evet Hakan Bey, Halk TV de diğer medya kuruluşları gibi bir şirket ve her şirket böyle çalışır. Başka türlü bir medya henüz icat olmadı. Başkasının gayretiyle gazetecilik yapılmaz. Neden buna bu kadar şaşırdığınızı anlayamadık doğrusu...

- "Bu nitelikli alın terinin karşılığı bir nebze sosyal medyadan elde edilen gelirlerden karşılanıyor."

Alın terinize karşılık devletin ajansının tüm içeriklerine sahip olduğunuzu iddia etmek biraz fazla olmuyor mu Hakan Bey? Alın teri kutsaldır da sizinki daha mı bir kutsal ne!

"Bir nebze sosyal medyadan elde edilen gelirler" dediğiniz o bir nebze sosyal medya geliri için kurumunuzda ne fırtınalar koptu değil mi Hakan Bey? Hatırlayalım, Emin Çapa ile Özlem Gürses Halk TV ile yollarını ayırdı. Emin Çapa, Halk TV'nin ayrılıkla ilgili açıklamalarını yalanladı. Emin Çapa, Halk TV yönetiminin kendisine ve kişisel Youtube kanalı olan diğer isimlere "kanal gelirinizin yarısını bana vereceksiniz" dediğini aktardı.

Yani buradan öğreniyoruz ki Halk TV, sadece Ulusal Kanal'ın gelirlerine göz koymamış, kendi bünyesinde ekrana çıkan isimlerin de özel Youtube kanallarının gelirinin yarısını almak istemiş.

KONU TEKNİK DEĞİL TAMAMEN "DUYGUSAL"

Hakan Bey yazısında neden Anadolu Ajansı'nın içeriklerini kendi mallarıymış gibi teliflediklerini, nasıl haksız kazanç elde ettiklerini anlatmış.

halktv.com.tr Genel Yayın Yönetmeni suçlarını itiraf etmiş. Açık açık şunu yazmış:

- "Ürettiğiniz videonun başka hesapta kullanılması halinde, ürün sahibi olmayan hesabın geliri size aktarılıyor."

Yani Hakan Bey diyor ki, biz sadece Anadolu Ajansı'nın içeriklerini teliflemekle kalmadık, diğer medya kuruluşlarının gelirlerini de aldık. Nerede kaldı "nitelikli alın terinin karşılığı", "medya emekçilerinin gayretleri" Hakan Bey?

Halk TV, hem Anadolu Ajansı'nın içeriklerini sahipleniyor, hem de sosyal medya hesaplarının gelirlerini kendine aktarıyor. Bunu biz söylemiyoruz. halktv.com.tr Genel Yayın Yönetmeni yazısında anlatmış!

Hakan Bey, yazısında "Facebook'ta telif koruma sistemi nasıl işliyor?" diye bir ara başlık atıp yaptıklarını yazmış. Bunu da teknik bilgi olarak ifade etmiş. Sonra da videolarını Facebook'ta nasıl korumaya aldıklarını anlatmış. Daha doğrusu Halk TV'de çalışanlardan duyduklarını aktarmış.

Teknik süreçleri bilmiyor ama ahkâm kesiyor. Hem iş bilmezlik hem de işgüzarlık.

halktv.com.tr Genel Yayın Yönetmeni, kendilerine ait olmayan içerikleri nasıl kendi içerikleri gibi işaretlediklerini uzun uzun marifetmiş gibi anlatmış. Bahanesi de şu: "Başka çözümü yok. Sistem böyle işlemezse binlerce internet akbabası emek vermeden videoya üşüşüyor."

Hakan Bey, Facebook, Youtube gibi platformlar telif özelliklerini özgün içeriğinizi korumak için geliştiriyor. Siz ekranınızdaki bütün yayını korumaya aldığınızda siz o bahsettiğiniz internet akbabalarının şahı oluyorsunuz. Çünkü ekrandan verdiğiniz görüntülerin tamamının üreticisi siz değilsiniz. Bunu anlamak bu kadar zor mu? Bunun nesini anlamıyorsunuz?

"Facebook'un verdiği telif koruma enstrümanını kapatacakmışız. Komik olmayın." diye yazmış Hakan Bey! Hakan Bey, anlamıyor musunuz, o içerikler ajansa ait size değil. Telif hırsızlığı konusunda bu kadar da ısrarcı olunmaz ki...