"Avr-" genişliyor "-asya" bütünleşiyor

Kıvanç Özdal

Kıvanç Özdal

Yeni Dünya

Gözümüz Asya'da. 15-16 Eylül'de Özbekistan'ın Semerkant şehrinde gerçekleşen Şanghay İşbirliği Örgütü Liderler Zirvesi'ni heyecanla izledik. Yeni bir dünya kuruluyor ve Yeni Dünya'nın kuruluşuna Asya ülkeleri öncülük ediyor.

Rusya, Ukrayna'daki operasyonunu başlatmadan önce Rus Lider Putin, Beijing Kış Olimpiyatları açılışında Çin'e gidip Şi Cinping ile görüştü. Olimpiyatlar biter bitmez Rusya'nın Ukrayna harekâtı başladı. İleride Yeni Dünya'nın nasıl kurulduğu ile ilgili hazırlanacak belgeseller belki de bu görüşme ile başlayacak.

Astana ortakları Türkiye, Rusya ve İran bölgedeki emperyalist saldırıya karşı bir araya geldiler. Coğrafyalarındaki yangına birlikte müdahale ettiler.

Türkiye, Rusya ve Azerbaycan karar aldılar: Karabağ Ermenistan işgalinden kurtarıldı. Karabağ azad oldu.

ABD, Afganistan'dan topukları arkasına vura vura kaçtı. Zihinleri Atlantik'in esiri olanlar "Koca ABD hiç kaçar mı? Bu ABD'nin planıdır. Afganistan'da kaos planladılar" dedi. Öyle olmadı. Çin, Rusya, Türkiye ve diğer Asya ülkeleri Afganistan'a yardım ellerini uzattılar. Taliban'ın kontrolündeki ülke ABD'nin ardından yaralarını sarıyor.

İran Şanghay İşbirliği Örgütü'ne üye oldu.

Semerkant'taki ŞİÖ Zirvesi daha devam ederken, birliğe üye iki ülke Tacikistan ve Kırgızistan arasında sınır çatışmaları başladı. Türk Devletleri Teşkilatı, Kırgız-Tacik sınırındaki çatışmalar için acil ateşkes çağrısı yaptı. Dost ülkelerin desteğiyle çatışmalar büyümeden son buldu. İki ülke arasında sınır protokolü imzalandı.

ŞİÖ için Asya'nın liderleri Semerkant'ta bulunduğu sırada Çin-Kırgızistan-Özbekistan demir yolunun Kırgızistan topraklarındaki bölümünün yapım projesine ilişkin iş birliği anlaşması imzalandı.

Avrasya demir ağlarla örülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Semerkant'tan dönerken uçakta gazetecilere Türkiye'nin hedefinin Şanghay İşbirliği Örgütü'ne üye olmak olduğunu açıkladı. Cumhurbaşkanı, 26 Eylül'deki bakanlar kurulu toplantısının ardından kameraların karşısına geçip, "Teşkilat ile ilişkilerimizi çok daha derinleştirmek istiyoruz" dedi.

Asya bütünleşiyor.

AVR- GENİŞLİYOR  

Avrasya fikri, siyaseti; büyük imparatorlukların armaları bayrakları gibi çift başlı bir kartal aslında. Asya kartalın bir başı. Avrupa kartalın diğer başı.

Çift başlı kartal, Avrasya bölgesinde pek çok farklı kültür tarafından benimsenmiş tarihsel bir figür. Selçuklular başta olmak üzere Türk Devletleri, Bizans, Alman, Avusturya-Macaristan ve Rusya imparatorlukları, günümüzde Arnavutluk, Karadağ ve Sırbistan devletlerinin çift başlı kartal motifini kullanıyor.

Eski çağlarda Sümerler, Hititler, Akadlar, Asurlular, Sasaniler de çift başlı kartalı kullanmışlar.

Yeni Dünya'ya Asya öncülük ettiğinden kartalın sol başı ağırlık kazandı. Ancak jeopolitik gelişmeleri doğru değerlendirebilmek için kartalın sağ yüzüne de dikkat etmek gerek.

Avrupa bölünüyor. Bir yanda kendi hegemonyası devam etsin diye Rusya ile girdikleri güç mücadelesinde Avrupa'yı felakete sürükleyen ABD-İngiliz emperyalizmi ve onların iş birlikçi Avrupalı bürokratları, diğer yanda gelecekleri için ayağa kalkan Avrupa halkları ve onların liderleri.

Macaristan'da Orban, Sırbistan'da Vucic, Belarus'ta Lukaşenko Avrasya'nın batı ucunda Atlantik'e karşı duruyorlar. Avrasya batıya doğru genişliyor. Genişlemeye devam edecek.

İşte tehditlere göğüs geren İtalya halkı. İtalyanlar Avrupa Birliği'nin tehditlerine kulak asmadı. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni oldu. İtalya'da 2008'den bu yana ilk kez bir başbakan seçimle göreve geldi.

İtalya'da son 10 yıldır göreve gelen 6 başbakan da seçimle değil atamayla göreve geldi. Hepsi cumhurbaşkanları tarafından atanan isimlerdi. Alın size Avrupa demokrasisi!

Demokrasi demişken İngiltere'yi de pas geçmek olmaz. Liz Truss, yeni İngiltere Başbakanı. Liz Truss kaç oyla başbakan oldu dersiniz? 68 milyon nüfuslu İngiltere'nin yeni başbakanı Muhafazakâr Parti üyelerinin yaptığı oylama sonucunda 81 bin 326 oyla seçildi. Alın size Avrupa demokrasisi!

İtalya halkı 14 yıl sonra Giorgia Meloni'yi başbakanları olarak seçti. Seçimlerden önce Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen açık açık İtalyanları tehdit etti. Eski Almanya Savunma Bakanı der Leyen, Avrupa Komisyonu'ndaki 27 komiserin başı.

Avrupa Komisyonu Başkanı der Leyen, İtalya'yı "demokratik ilkelerden uzaklaşması halinde sonuçları olacağı" konusunda uyardı. Bu açık açık Giorgia Meloni'ye oy vermeyin demekti. Leyen, ABD'deki Princeton Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, "İşler zor bir yöne giderse, Macaristan ve Polonya ile ilgili olduğu gibi, araçlarımız var" ifadesini kullandı.

Avrupa Birliği, Polonya ve Macaristan'da "demokrasinin baltalanması" dediği uygulamalara yanıt olarak iki yıl önce mali yaptırımı hayata geçirmişti. AB'nin "demokrasinin baltalanması" dediği şey ise bu iki ülkenin emperyalizmin LGBT dayatmasına karşı direnç göstermesinden başka bir şey değil. Yani Leyen, İtalyanları para ile korkutabileceğini sandı.

Sonuçta ne oldu? Giorgia Meloni'nin lideri olduğu İtalya’nın Kardeşleri Partisi seçimlerde oyların yüzde 26'sını aldı. Birinci parti oldu. İtalya’nın Kardeşleri Partisi ve Lig Partisi’nden oluşan koalisyon yüzde 43'ten fazla oy aldı.

Meloni'yi tehdit eden Ursula von der Leyen kaç oy almıştı? 2019'da AB üyesi ülke liderleri pazarlık sonucu AB Komisyonu Başkanlığı'na Ursula von der Leyen'in atanmasını önermişlerdi. Parlamentoda yapılan oylamada da 383 oy ile Avrupa Komisyonu başkanı olmuştu. İşte bu Leyen kalkıp koca İtalya halkını tehdit ediyor. Alın size Avrupa demokrasisi!

Demokrasiniz batsın! Batıyor. Yeni Dünya, Avrasya'dan yükseliyor.

# abd # türkiye # Ukrayna # erdoğan # Putin # avrupa # oldu # avrupa birliği # Bir # astana # Avrasya # ilk # Partisi # Şi Cinping # Marine Le Pen # asya avrupa # meloni # italya seçim # Giorgia Meloni