Bakan Soylu: "Yaşadığımız tek güvenlik sorunu yağmacılık değil, yalancılıktır"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu açıklamalarda bulundu. AFAD'ın 7 bin 300 personelinin bulunduğunu söyleyen Soylu, "AFAD bir koordinasyon kuruludur" dedi. Soylu Afşin, Andırın, Göksün ve Ekinözü'nde enkaz kaldırma çalışmasının bittiğini açıkladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu açıklamalarda bulundu. AFAD'ın 7 bin 300 personelinin bulunduğunu söyleyen Soylu, "AFAD bir koordinasyon kuruludur" dedi. Soylu Afşin, Andırın, Göksün ve Ekinözü'nde enkaz kaldırma çalışmasının bittiğini açıkladı. 

Soylu'nun açıklamalarında öne çıkan başlıklar şöyle:

- Kurtarma ekiplerimizin ortaya koymuş olduğu büyük mücadele çerçevesinde onlara minnettarız. Bu masanın etrafında 25 çalışma grubuyuz.
- AFAD'ın personel sayısı 7 bin 300'dür. Takdir edilir ki 7 bin 300 personel ile herhangi afeti yönetmek mümkün değildir. AFAD bir koordinasyon kuruludur. - 25 grubun her biri arama kurtarma, beslenme, haberleşme, sağlığa kadar birçok paydaşı var.
- Çevre ve Şehircilik'ten Sağlık Bakanlığı'na kadar, uluslararası çalışma olduğu için Dışişleri Bakanlığımız, belediye başkanlığımızdan il emniyet ve jandarmaya kadar; AFAD'ın kendi çalışma gruplarından DSİ, Karayolları, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, gönüllülere, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimlere kadar AFAD bu masanın etrafında koordine ederek tüm kurumların bütün gücünü sahada yansıtan koordinasyonun adresi.
Bugüne kadar yangın, deprem, selleri aynı anlayışla hep birlikte idare ettik. Bu masa bütün afetlerde toplanır, netice itibariyle bu masanın ortaya koyacağı problemlerin, işin yürütümü, süreci tam anlamıyla bu masada değerlendirilir, milletimizin, insanların bir bölgenin karşı karşıya kaldığı afet yönetilmeye çalışır.

 "ENKAZLARIN KALDIRILMASI ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI'NIN YÖNETİMİNDE"

Bakan soylu "enkazların kaldırılması Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın yönetimi altındadır" diyerek şunları söyledi:

- Jandarmanın, Emniyet'in, Diyanet'in mobil aşı vardır ama afet anında Kızılay'ın koordinasyonundadır. Hepsinin kamyonu vardır ama enkazların kaldırılması Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın yönetimi altındadır.
- Aile Bakanlığı bütün kurumların psiko-sosyal destek çalışanları onun yönetimi altındadır. Şu anda sahada 300 bine yakın bir çalışan var ve herkes büyük seferberlik halindedir.
- Arkasında hazırlık bambaşka bir şeydir. Bütün milletimize şunu ifade etmek isterim; devlet ve sivil toplum bütün kitlesiyle AFAD koordinasyonuyla çalışıyor.
- AFAD sağlıkta, arama kurtarmada, poliste, jandarmada, güvenlikte, Mehmetçikte. Her birinde ortaya çıkan çalışmayı devletin kendi koyduğu kural çerçevesinde yönetimdir.
- Burada bunu sağlayan unsur olarak talepleri ölçen, onları karşılayan, akut sorunları çözmeye çalışan hem yerelde hem makro planda çözmeye çalışan bir unsuru ortaya koymaktadır. Bu tip büyük olaylarda özellikle çalışma gruplarımızın üzerinde burada arkadaşlar burada olması lazım. Burada bakan yardımcılarımız, valimiz, genel müdürümüz var. Her birimiz Türkiye'nin her tarafına dağılmış durumdayız.
- Tarihin en büyük afetiyle karşı karşıya kaldığımız herkesin kabulüdür. Bunu yönetmek için çaba sarf ettiğimize hem Allah hem milletim şahittir. Kahramanmaraş'ta 4 bin 497 enkaz kaldırıldı. 308 enkazda arama kurtarma devam etmektir. Afşin, Andırın, Ekinözü arama kurtarma bitti. Elbistan'da 9 enkaz kaldı. Onlarda da yarın itibariyle sona erecek.
- Göksun'da bitti. Nurhak'ta bir tek binada arama kurtarma devam ediyor. Yarın oraya bir köpek daha gönderilecek, bir cihaz gönderilecek. Onun üzerinden son değerlendirme yapılacak. Pazarcık, Türkoğlu'nda arama kurtarma çalışma bitti.
- Biz Kahramanmaraş’tayız bir yağma görmedik. Ama Türkiye’de zihni yağmalanmış insanlar afetle karşı karşıya kalan aziz vatandaşlarımızı istismar etmek için bu acı ve zor gününü istismar etmek için ellerinden geleni yapıyorlar.  Biz yüzde 99 işimize bakıyoruz. Onları da Allah'a havale ediyoruz.
- Kahramanmaraş’tan başka bir ile gitmek isteyen vatandaşlarımızın yakıt parasını karşılıyoruz.

 Ayrıntılar geliyor...

# Bakan Soylu # deprem # Kahramanmaraş # ​Gaziantep