Burkina Faso, Fransa ile iplerini koparıyor

Sömürgeciler Afrika'da gerilemeye devam ediyor. Mali ve Orta Afrika'dan sonra Burkina Faso da Fransa ile iplerini tamamen koparmaya karar verdi. Fransa Büyükelçisi “istenmeyen kişi” ilan edildi. Elçiden ülkeyi terk etmesi istendi.

Afrika'da yükselen emperyalizme karşı bağımsızlık hareketi 2023 yılında da sürüyor. Önce Mali, topraklarındaki işgalci Fransız askerilerini kovdu. Orta Afrika Cumhuriyeti, Fransız büyükelçilerine verilen "daimi duayen büyükelçi" unvanı kaldırıldı. Şimdi de Burkina Faso, Fransa Büyükelçisi'ni istenmeyen kişi ilan etti.

Burkina Faso'nun daha önce görevden alınmasını talep ettiği Vagadugu Büyükelçisi Luc Hallade görevden alınmadı.

Burkina Faso'nun buna yanıtı sert oldu. Fransız büyükelçi ülkede istenmeyen kişi ilan edildi. Hallade’den ülkeyi terk etmesini istedi.

Burkina Faso, ülkesini Fransa'dan temizlemekte kararlı. 2022'nin son günlerinde BM Koordinatörü Barbara Manzi istenmeyen kişi ilan edilmiş, bazı Fransa vatandaşları casusluk yaptıkları gerekçesi ile sınır dışı edilmişti. Fransa'nın ülkedeki medya araçlarını silah olarak kullanmasını engellenmiş, Radio France'ın yayınları askıya alınmıştı.

# Burkina Faso # fransa # afrika # sömürgecilik