Kobani davasında karar duruşması 17 Nisan'da

Kobani olaylarına ilişkin görülen davada sanıklar son sözlerini tamamladı. Mahkeme hükmü açıklamak üzere davayı 17 Nisan 2024 tarihine erteledi.

Kobani davasında karar duruşması 17 Nisan'da

HDP'nin yaptığı çağrılar sonucunda Kobani bahanesiyle 6-8 Ekim 2014'te düzenlenen eylemlere ilişkin, aralarında PKK'nın sözde üst düzey yöneticilerinin yanı sıra eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 108 sanığın yargılanmasına devam edildi. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsünde önceki gün görülen duruşmada sanıkların son sözleri alındı. Figen Yüksekdağ Şenoğlu son sözlerinde şunları söyledi:

"7 buçuk yıldır yargılanıyoruz. Bir zulüm uygulaması ile karşı karşıyayız. Aktif siyasette olduğumuz dönemde bu memlekette çok önemli gelişmeler oldu. Bunlardan birisi çözüm sürecidir. Bu dava bu büyük zaferi kazananlara yenilgi duygusu yaşatmak içindir."

TUTUKLULUK HALLERİ DEVAM EDECEK

Sanıkların son sözlerinin dinlenilmesinin ardından ara karar açıklayan mahkeme, dava dosyasının hükmün hazırlanıp açıklanması için incelenmeye alınmasına karar verdi. Sanıkların tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, hükmü açıklamak üzere davayı 17 Nisan 2024 Çarşamba günü saat 10.00'a erteledi.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET TALEBİ

Davada Cumhuriyet savcısının sunduğu esas hakkındaki mütalaada sanıklar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ Şenoğlu'nun da aralarında bulunduğu 36 sanığın "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçundan birer kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenilmişti. Ayrıca Demirtaş ile birlikte toplam 26 sanığın, aralarında Yasin Börü'nün de bulunduğu 6 kişinin öldürülmesine ilişkin "nitelikli insan öldürme" suçundan 6'şar kez daha ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılması talep edilmişti.

'EYLEMLERE PKK YÖNETİCİLERİ İLE KARAR VERDİLER'

Cumhuriyet savcısı tarafından dosyaya sunulan 5 bin 268 sayfalık mütalaada şöyle denilmişti: "Sanıkların yaptıkları miting, gösteri vb. örgütsel faaliyetlerdeki konuşmalarında; ırk ayrımcılığı ve nefret söylemlerinde bulunmak, direniş ve isyandan bahsetmek sureti ile sürekli şiddeti ayakta tutmak, hemen hemen her konuşmada Kürdistan'tan (Kuracakları hayali ülke) bahsederek bir ulus ve millet algısını meşrulaştırmak, PKK-KCK silahlı terör örgütü yetkilileri ile görüşmek amacı ile Kandil'e giderek burada emir ve talimat almak... şeklindeki eylemleri örgütsel faaliyet olarak gerçekleştirdikleri görülmektedir. Sanıklar bu eylemleri gerçekleştirirken legal bir parti oldukları ve demokrasinin tanıdığı hakları kullandıklarını ileri sürmektedirler. Ancak yukarıya alınan eylemlerin tamamı PKK-KCK silahlı terör örgütü yöneticileri ile birlikte karar verilen ve uygulamaya konulan faaliyetlerdir."

# kobani # Kobani davası