Kamu işçileri için zam pazarlığı: 4 bin liranın üzerinde uzlaşma sağlandığı öğrenildi

700 bin kamu işçisi için toplu sözleşme görüşmelerinde sona yaklaşıldı. Hükümetin Türk-İş ve Hak-İş'in taleplerine yakın bir teklifte bulunduğu öğrenildi. Edinilen bilgiye göre düşük ücretlerin 4 bin liranın üzerine çıkarılması ve ilk altı ay yüzde 11 zam yapılması yönünde uzlaşma sağlandı.

Kamu işçileri için zam pazarlığı: 4 bin liranın üzerinde uzlaşma sağlandığı öğrenildi

Yüz binlerce kamu işçisi zam pazarlığının sonuçlanmasını bekliyor. Toplu sözleşme görüşmelerinde sona yaklaşılıyor.

700 bin kamu işçisi için 31 Mayıs'ta başlayan zam pazarlığında Türk-İş ve Hak-İş en düşük brüt ücretin 4 bin 800 liraya yükseltilmesini talep etti. İlk 6 ay için de tüm ücretlere yüzde 20 zam yapılması istendi. Hükümet ise ilk 6 ay için yüzde 9, ikinci 6 ay için yüzde 5 artı enflasyon farkı teklif etti.

Hükümetin teklifinin talepleri karşılamadığını belirten işçi tarafı teklifi reddetmişti. Cumhuriyet gazetesinin haberine göre hükümet, maaşların Türk-İş ile Hak-İş'in talebi olan 4 bin 800 liraya çıkarılmasına yanaşmadı. Ancak 4 bin liranın üzerinde uzlaşma sağlandığı öğrenildi.

Ayrıca edinilen bilgiye göre tüm maaşlara yüzde 11 civarında zam yapılması konusunda da anlaşmaya varıldı. Bu artışlarla günlük ücretin 150 liraya, düşük ücretli işçilerde artışın yüzde 25-30'a yaklaşacağı belirtiliyor. İşçi tarafının da bunu kabul ettiği değerlendiriliyor.

Öte yandan taşerondan kadroya geçen işçilerin tayin hakkı bulunmuyor. Bu işçilere imzalanacak toplu sözleşme ile tayin hakkı verilebileceği de öğrenildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik BakanıVedat Bilgin'in üzerinde uzlaşma sağlanan maddeleri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a sunması bekleniyor. Bu hafta içerisinde de kamu işçileri için imzaların atılması öngörülüyor.

# zam # vedat bilgin # Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı # toplu sözleşme # kamu işçileri