Gezici anket sonuçlarını açıkladı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaşıyor. Son anketler, halkın, Ersin Tatar’ı Cumhurbaşkanı olarak görmek istediğini ortaya koydu. Gezici Araştırma'nın yaptığı ankette, Türkiye’nin, garantörlük, Kapalı Maraş ve Doğu Akdeniz mücadelesine büyük destek var. Ankete katılanların yaklaşık yüzde 81'i batının Federasyon planına karşı iki eşit devletli çözümü istiyor.

Gezici anket sonuçlarını açıkladı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde halk, 11 Ekim’de yeni Cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gidecek. Yaklaşan seçim öncesi yeni anket sonuçları açıklandı. Türkiye'nin Doğu Akdeniz mücadelesine tam destek veren KKTC halkı, Başbakan Ersin Tatar'ı Cumhurbaşkanı olarak görmek istiyor.

Ankete katılanlar Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalacağı inancında… Böyle bir durumda, halkın yüzde 53.3’ü oyunu Başbakan Ersin Tatar’a verecek. İkinci turda mevcut Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın muhtemel oy oranı ise yüzde 46.7.

Anketten Mavi Vatan’a büyük destek çıktı. Kıbrıs Türk halkı, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yürüttüğü faaliyetlere yüzde 85 destek verdi.

Ankete katılanları Akıncı ve ekibinin sürekli tartışmaya açmak istediği Türkiye’nin garantörlüğü konusu soruldu. Yüzde 81.9’u “garantörlük aynen devam etmeli” yanıtını verdi.

Araştırmaya katılan halkın yüzde 78.7'si Kapalı Maraş'ın açılmasının yararlı olacağını ifade etti.

Anket, Kıbrıs Türk halkının Türkiye ile ilişkilere büyük önem verdiğini ortaya koydu. Halka yeni Cumhurbaşkanından beklentileri soruldu. Halkın yüzde 80.2'si Türkiye ile iyi ilişkiler kurmasını, yüzde 62.8’i Kıbrıs sorununa çözüm bulmasını, yüzde 68.8'i ise ekonomiden anlamasını istedi.

Araştırmada, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın halkla bütünleşemediği görüşü öne çıktı. Halkın yüzde 59.6'si Akıncı'nın halkla bütünleşmediğini, yüzde 62.3’ü de 5 yıllık performansını başarısız bulduğunu ifade etti.

Mevcut Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın batı dayatması federasyon planına desteğine anketten tokat gibi bir yantı geldi. Halkın yüzde 80.9’u Kıbrıs’ta iki devletli çözüm istediğini vurguladı. Federasyon savunucularının oranı ise yüzde 19.2'de kaldı.

11 Ekim'de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri ve Ankara ile iyi ilişkiler belirleyici rol oynadığı belirtildi. Başbakan Ersin Tatar'ın hem Doğu Akdeniz'deki tutumu hem de ekonomik olarak attığı adımların halktan takdir topladığı vurgulandı. “Kıbrıs Türk Halkı, Türkiye ile ilişkileri en üst düzeyde olan Tatar'ı Cumhurbaşkanı yapmak istemektedir" tespitine yer verildi.

ulusal.com.tr

# türkiye # kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti # doğu akdeniz # Mavi Vatan # Mustafa Akıncı # anket # ersin tatar # Kapalı Maraş # gezici araştırma