Gaziantep'te "yok yılı" olması nedeniyle fiyatının yükselmesi beklenen Antep fıstığında yeni mahsulün pazara gelmesi piyasayı rahatlattı.
Antep fıstığı üretiminde Amerika ve İran'ın ardından üçüncü sırada yer alan Türkiye, dünya lideri olabilmenin hazırlığını yapıyor.
Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Nevzat Aslan, 'Geçen sene Antep fıstığının yok yılıydı, bu sene ise var yılı. Sene içerisindeki yapıları da göz önünde bulundurduğumuzda oldukça yüksek bir rekolte olmasını bekliyoruz.' dedi.
Gaziantep Ticaret Borsası, dünyaca ünlü Gaziantep baklavasının vazgeçilmezi olan "boz iç Antep fıstığına" coğrafi işaret tescil belgesi almak için Türk Patent ve Marka Kurumuna (TÜRKPATENT) başvuruda bulundu.
Boz iç Antep fıstığının kilogramı 100 - 113,25 liradan satıldı
Gaziantep'te, yeni mahsul kabuklu yaş Antep fıstığı, kilogramı 25 liradan satışa sunuldu.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çiftçiler, kuraklıktan ve yüksek sıcaklıktan fazla etkilenmeyen Antep fıstığına yöneliyor
- GTB Yönetim Kurulu Başkanı Tiryakioğlu: - "Büyük emeklerle ve binbir zahmetle yetiştirdiğimiz Antep fıstığını işleme noktasında bazı teknolojik eksikliklerimiz mevcut. Bu nedenle TÜBİTAK ve borsamız iş birliğiyle 2 milyon avroluk bütçeyle Gaziantep’te fıstık işleme tesisi kuruyoruz" - "TÜBİTAK ile temmuz ayı içerisinde resmi sözleşmeyi imzalayacağız. Kurulacak tesisin yeri ve binası borsamız tarafından tahsis edilecek"
Gaziantep Ticaret Borsası tarafından yaptırılacak lisanslı depo sayesinde ürünün muhafazasında yaşanan sorunlar ortadan kaldırılarak, üreticiye hem ürününün istediği kadar kısmını istediği zamanda satma hem de teslim edeceği ürün karşılığında alacağı senedi dünyanın herhangi bir yerinde paraya çevirme imkanı sağlanacak
Kırmızı kabuklu Antep fıstığı 23,97 liradan işlem gördü
Boz iç Antep fıstığının kilogramı 58-73 liradan satıldı
25 Ocak tarihli Sınır Ticaretinin Düzenlenmesine İlişkin Bakanlar Kurulu kararında ithalatı serbest bırakılan çay, şeker, fındık, antep fıstığı yeniden yasaklandı.