İlle de yoksulluk

Kadim Ülker

Kadim Ülker

Köşe Yazısı

İnsanlar alacakları ürünlerde daha seçici ve daha az almaya başladılar.  Zaten ekmekler bazı marketlerde küçüldükçe küçüldü. Meyve sebze küçük paketler içinde satılmakta. İki yüz gram domates için 3 buçuk avro ödemek istemeyenler, domates paketini, yüksek fiyatından dolayı paketin bir köşesinde sanki bir şey bulacaklarmış gibi evirip çevirdikten sonra tekrar yerine koymalar alışverişte gözlemlerimden biridir.

Benzin ve mazot fiyatlarının litresi çoktan iki avroyu geçmiş bulunmaktadır. Mazot ve benzin fiyatının çok yüksek olmasına rağmen caddelerdeki araba sayısı azalmamıştır. Ancak fiyat artışlarında mazot ve benzin fiyatlarının yüksek olması sebep olarak belirtilmektedir. Daha önceki yazılarımdan birinde konuyu etraflıca yazmış, konut kiralarını da anlatmıştım.  Bütün bu fiyat artışlarının sonucu dar gelirli çevre yardım kurumlarının yaptığı yardımlara muhtaç oldu. Normal alışveriş merkezlerinden  başka her mahallede sosyal alışveriş merkezleri açıldı. Özellikle temel gıda ürünleri bulunduran sosyal marketlerde alışveriş yapmak için özel kimlik gerekmektedir.  Tarihi geçmiş ya da geçmekte olan ürünler diğer büyük marketler sosyal marketlere vermektedir. Sosyal marketler de o ürünleri sabahın erken saatlerinde alışveriş kimliği olan dar gelirlilere çok düşük bir fiyatla satmaktadır. İhtiyaç sahipleri geç saatte geldikleri takdirde o gün eve eli boş dönebiliyorlar.

Eve eli boş dönme geçtiğimiz günlerde bir bulvar gazetesinin manşetine yansıdı. Heute (Bugün) gazetesinin 22 Haziran tarihli gazete manşetinde “ Ücretsiz dağıtılan gıda torbası için 300 metrelik kuyruk” denmekteydi.  Haberin sonuna kadar fakirleşen insanların durumunu anlatmaktadır. Avusturya’nın yardım derneklerinden Volkshilfe her Salı günü Viyana’nın merkez mahallelerinden birinde bulunan Landstrasse adlı caddede bulunan  bir moda merkezinde ücretsiz yemek dağıtmaktadır. Son yemek dağıtımında 250 paket dağıtmıştır. Bu dağıtım sırasında üç yüz metre kuyruk oluşurken, dağıtılan yemek kuyruğunda bulunan ihtiyaç sahiplerine yetmemiştir. Kuyrukta bulunanların özellikle küçük çocuklu kadın ve yaşlıların olduğu haberde özellikle belirtilmektedir. Kuyrukta ücretsiz dağıtılan gıda ürünü alanlardan birisinin de 35 yaşında bir Türk hanımı olduğu belirtilmektedir. Hani Türkiye’ye tatile gittiklerinde çevrelerindeki  insanlara bulundukları ülkelerdeki yaşam şartlarını anlattıklarında “niye bulunduğunuz ülkeyi kötülüyorsunuz, o kadar kötüyse neden Türkiye'ye gelmiyorsunuz da oralarda kalıyorsunuz, sonra da Türkiye ile ilgili düşünce belirtiyor, Türkiye'nin siyasi hayatına müdahale ediyorsunuz” diye neredeyse Türkiye'deki ekonomik sıkıntıların sorumlusuymuş gibi sorgulanan adeta linç edilen gurbetçilerden bir hanım. “İlave Tv”  mi yoksa “Ek TV”nin yayınladığı bir sokak tartışması aynen bu meyanda devam ediyordu.

Viyana’da Volkshilfe’nin dağıtmış olduğu gida paketini alan Türk hanım, 1.300 avro gelirinin olduğunu, elektrik, gaz ve temel gıda ürünlerinin çok pahalılandığını ve bu yardıma ihtiyacı olduğunu söylüyordu. Türk hanımın belirtmiş olduğu 1.300 avro kalifiyesiz çalışan bir işçinin alacağı aylık ücret olduğunu belirtmekte fayda var.

Kuyrukta dikkat çekenlerden çocuklu kadınların dışında yaşlıların, yani büyük olasılıkla emeklilerin olduğu belirtilmektedir.  Emeklilerin almış oldukları emeklilik bedeli ile ilgili bir ayrıntı veya emeklilerden alınmış bir ifadeye yer verilmemiştir. Neden emeklilerin de yemek kuyruğunda bulunduğunu asgari sosyal yardım veya  emeklilikle  ilgili bilgilere bir göz atmakta fayda var.  İşsiz olup da yardıma muhtaç olanlar veya kazançları yeterli olmayanlara Avusturya’da sosyal yardım yapılmaktadır. Bu yardımın bedeli tek başına yaşayanlar için 977,94 avro olarak belirlenmiştir. İki kişinin aynı çatı altında ortak yaşamaları halinde kişi başına 733,46 avrodur. Reşit olmamış her çocuk için 264 avro ödenir denmektedir.

Emekliliğe gelince: Asgari emeklilik rakamı bulunmamaktadır. Düşük emeklilikler denkleştirme paraları ile bir rakama çıkarılmaktadır. Buna göre tek başına yaşayan emeklinin düşük emeklilik parası 1.030,49 avroya çıkarılmaktadır. Bir evde iki kişinin yaşaması halinde, emeklilik parası 1.625,71 avroya çıkarılmaktadır.   Ev kirasının, elektrik, gaz ve gıda ürünlerinin bedellerinin sürekli arttığı ortamda bu rakamlar yoksulluk sınırının iki kat daha altında bulunmaktadır. Hükümet ve muhalefet de durumun farkında olduğundan çeşitli yardım yardım paraları kararı alarak, yoksulluğa bir merhem olmaya çalışılmaktadır.  Sosyal marketlerin kapılarında kuyruklar uzamaktadır. Yalnız sosyal market yetkilileri de  Kronen Zeitung’un 24 Haziran tarihli haberinde bağış alamadıklarını, ürün telefi ettikleri büyük gıda marketlerinin de sıkıntıda olduğunu ve yükselen fiyatlardan dolayı da yeterli malzeme alamadıklarını belirtmektedirler.  Ancak taşıma suyuyla değirmenin dönmeyeceğini herkes bilmektedir.  Önümüzde soğuk ve sert bir kış bizi ve özellikle dar gelirlileri beklemektedir. 

# türkiye # ekonomi # türk # enflasyon # avrupa # gaz # ücretsiz # viyana # son # avusturya # kadim ülker