Sütre gerisindeki cephe çelikleşti: Misliyle yanıt gecikmedi

Gürkan Demir

Gürkan Demir

Köşe Yazısı

İsrail’in Gazze’de direniş cephesi komutanlarından Teysir el-Caberi'yi hedef almasıyla bölgedeki tansiyon yeniden yükseldi. Filistinli direnişçiler, İsrail’e misliyle karşılık verdi. Ardı ardına gönderilen füzeler karşısında İsrail’in savunma sistemlerinden “Demir Kubbe”nin çaresiz kaldığına şahit olduk. Sahadaki denge değişimi için sütre gerisinde yaşananlara mercek tutmakta fayda var.

Geçen ay ABD Başkanı Joe Biden, Batı Asya (Ortadoğu) turuna çıktı. Dünya kamuoyu bu ziyaret kapsamında Suudi Arabistan başta olmak üzere bölge ülkelerinin petrol üretimini artırması ihtimali, Filistin görüşmeleri, görüşmelerin Cemal Kaşıkçı cinayeti gölgesinde yapılması ve ikili ilişkilere odaklandı. Bugünkü füze saldırılarıyla anlam kazanan ve öne çıkan bir diğer gündem daha vardı. O da masada bulunan S. Arabistan, Katar, BAE, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Mısır, Irak ve Ürdün’de ön cephe olarak “İran’ın tehditlerine” karşı İsrail’in güvenliği için savunma hattı oluşturulması konusuydu. Ancak Tel Aviv ve Washington bu toplantıdan istediğini alamadı. S. Arabistan, BAE, Mısır ve Irak başta olmak üzere ülkeler İran’a “dostluk eli” uzattıklarını ve yeni başlayan ilişkileri normalleştirme sürecinin zarar görmesini istemediklerini belirtti.

Bu gelişmelerle paralele Doğu Akdeniz’de Lübnan ile İsrail arasında gaz tartışması başladı. İsrail, iki ülke arasındaki tartışmalı bölgede gaz arama faaliyetlerine başladı. Lübnan Hizbullahı ise bu duruma sert tepki gösterdi. Hizbullah keşif için önce 3 İHA gönderdi ve bunların istenen hedefe ulaştığını duyurdu. İşi daha da ileriye götüren Hizbullah, İsrail’in gaz arayan gemilerinin görüntülerini yayınladı. Görüntülerin ise füze sistemlerine ait termal kameralarla çekildiği belirtildi. Videoda, gemilerin hedefte olduğu anlatıldı. (Görüntüleri izlemek için: https://twitter.com/gurkandemirr_/status/1553723695016906753)

"İSRAİL PANİK İÇİNDE"

Geldiğimiz noktada hem Hizbullah hem de Filistinli direniş güçleri füze, roket, İHA/ SİHA açısından çok ileri bir noktaya taşındı. Uzun menzilli etkili çok sayıda füze sahibi oldular. Öyle ki Cuma günü, Filistinli güçler ilk yarım saatte 79 füze ateşledi ve 46’sı isabet etti. 33’ü ise İsrail hava savunma sistemleri tarafından engellendi. Yüzde 50’yi aşkın bir başarı söz konusu. Önceki yıllar yapılan füze atışlarında isabet oranı şu ankine göre çok daha azdı. Ancak şimdi gelişmiş teknolojik imkanlar sayesinde İsrail’in panik içinde olduğunu görüyoruz. Bu panik başta siyasiler olmak üzere eski ve mevut ordu sözcüleri ile basın yayın organlarına yansıyor.

Bir yanda hükümet kriziyle boğuşan İsrail’in ordusunun hem kara hem de hava kuvvetleri bakımından geniş kapsamlı bir askeri harekata hazır olmadığı yazılıp çizildi. İsrail ordusunda üst düzey görevler yapan emekli General Yitzhak Brick, bir makale kaleme aldı. “Bir sonraki savaşta Hava Kuvvetleri felç olacak" başlığını taşıyan makalede hava kuvvetlerinin ihmal edildiğini yazdı. (Yazı için: https://turkish.aawsat.com/home/article/3778656/i%CC%87srailli-generalden-i%CC%87srail-hava-kuvvetlerinin-%C3%A7ok-tarafl%C4%B1-bir-sava%C5%9Fa-)

Bu yazının kaleme alındığı dönemde İsrail basınına yansıyan devlet yetkililerinin tartışmasındaki konu Lübnan Hüzbullahı’nın gelişen SİHA/İHA kabiliyetine karşı acil önlem alınması konusuydu. Eğer yeni tedbirler alınmazsa İsrail’in kritik noktalarda önemli kayıpları olacağı dillendirildi. Yaşanan bu gelişmeler ışında baktığımız zaman İsrail, Lübnan Hizbullahı’nın olası saldırılarından büyük endişe duyuyor. Bu endişeyle birlikte halihazırda Filistin’den gelen füzelere engel olamıyor. Bu son gerginliğin en önemli kısmı da İslami Cihad ile Hamas arasında yüksek koordinasyon kurulması... Bunlarla birlikte ortak hareket eden çok sayıda direniş grubu da sahada aktif bir şekilde savaşa katılıyor. İsrail’e gönderilen füzelerin neredeyse tamamı ortak savaş merkezinden yönetiliyor. Önceki yıllarda dağınık ve koordinesi zayıf gruplara karşı saldırı düzenleyen İsrail şimdi, tek yumruk olmuş bir kuvvetle mücadele etmek zorunda kaldı. Bu çelikleşme İsrail’e hiç olmadığı kadar ağır bir darbe indirmeyi mümkün kılıyor.

Bu arada Ukrayna’ya kalkan olan Atlantik cephesinin çocuk, kadın demeden sivilleri katleden İsrail’e karşı 3 maymun oynamasını da sizlerin taktirine bırakıyorum.

# abd # Ukrayna # iran # suriye # israil # iha # siha # filistin # gazze # joe biden # savunma # lübnan # ilk # son # hizbullah # Gürkan Demir