''Kanun satın almak''

Kadim Ülker

Kadim Ülker

Köşe Yazısı

Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ile Avusturya Özgürlükçü Partisi’nin (FPÖ) koalisyon hükümetinde başbakan yardımcısıydı. Aldıkları oy dikkate alındığında son yılların en güçlü koalisyon hükümetiydi. Bu hükümetteki başbakanlık yardımcılığından bir tatilde “kendisine kurulan tuzak” ile ayrılmak zorunda kalmıştı. Daha sonra partisinin genel başkanlığı koltuğu da elinden gitmiş, kendisini el üstünde tutan, hatta onu kutsayan parti arkadaşlarının hepsi birer birer sırtını dönmiştü. İbiza Adası’nda tatildeydi. Bu tatilde çekilen video görüntüleri ve konuşmaları gündeme bomba gibi düşmüş, rüşvet almak ve görevini kötüye kullanmaktan sonu hazırlanmıştı. İbiza tatili onun sonu olmuştu.

Rüşvetten dolayı aleyhinde açılmış davanın başlamasına günler kala geçtigimiz haftalarda Hırvatistan’da tatil yaptığı yatta yangın çıkmış ve bu yangın ile onun yine rüşvet ilişkileri ortaya saçılmıştı. Tatil kimin tarafından karşılanmıştı? Merak konusuydu.

Eski başbakan yardımcısı ve FPÖ eski genel başkanı Heiz Christian Strache’den bahsediyoruz. Strache, 6 Temmuz günü mahkemede hakim karşısına çıktı. Kendisine yapılan suçlama, rüşvet almak ve özel bir hastanenin yararına yasal değişikliğe sebep olmaktı. Yasal değişikliğin karşılığında rüşvet alma yargılaması Strache’nin tatil dönüşünde başladı.

Strache’nin özel bir hastane sahibi Walter Grubmüller’den 10 bin Avro rüşvet alması konusunda yargılanırken, duruşmada Grubmüller 10 bin Avro parayı Strache’ye verdiğini kabul ederken, ancak parayı Strache’ye değil FPÖ’ye seçim çalışmalarına katkıda bulunmak için verdiğini ifade etti. Strache ile mesafeli ama iyi arkadaşlık ilişkisi içinde olduğunu belirten Grubmüller’in FPÖ üyesi olduğu da mahkemeye yansıdı. Daha önceki dönemlerde Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) üyesi olduğunu, sonra SPÖ’den ayrılıp FPÖ’ye katıldığı mahkemede dikkat çeken ayrıntıydı.

Temmuz ayının ilk haftasında Pazartesi gününden Cuma gününe kadar devam eden duruşmada henüz karar verilmezken, Strache eski parti arkadaşlarının aleyhte şahitliği ile karşı karşıya kaldı. Mahkeme, 10 bin Avro’nun hastane yararına bir “kanun satın alınmasında” rüşvet olup olmadığı ve eski başbakan yardımcısı Strache’nin de “rüşvetiçi” olduğuna dair bir karara varmadı. Duruşmalar devam ederken söz durup dolaşıp Strache’nin başbakanlık yardımcılığı, parti genel başkanlığı koltundan olmasına ve aşırı sağcı ve sağcı partiler FPÖ ve ÖVP koalisyon hükümetinin dağılmasına sebep olan “İbiza Videosu” görüşmesine gelmektedir. Görünen odur ki, Strache hakkında bu davada ne karar çıkarsa çıksın, onun hakkında önümüzdeki zamanlarda başka davalar açılacak ve mahkeme salonlarında daha sık görülecek. Strache’nin mahkeme macerası 10 bin Avro rüşvet mi, rüşvet değil mi ile bitmeyecektir.

Diğer taraftan bu dava sürerken Avusturya başbakanı Sebastian Kurz’un ifadesi kimin tarafından alınacağı haberleri Avusturya’ nın ulusal basınında yer aldı. Yine Strache’nin “İbiza Videosu” ile ilgili mahkemede yaptığı açıklamalarda başbakan Kurz’un yalan ifadelerde bulunduğu iddia edilmişti. O yalan ifadelerden dolayı başbakan Kurz’un tekrar ifadesi alınacağı ve bu ifadeyi kimin alacağı Avusturya’nın tatil dönemindeki sıcak gündemini oluşturmaktadır.