Suriye'de PKK ile KDP arasında bitmeyen rekabet

Murat İnce

Murat İnce

Köşe Yazısı

Suriye'nin kuzeydoğusunda uzun zamandır PYD'nin başını çektiği Ulusal Birlik Partileri (PYNK) ile Suriye-KDP'nin başını çektiği Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) arasındaki gerginlik, çatışmalar ve karşılıklı suçlamalar yeni bir boyut kazandı. Sözde Batı Kürdistan dedikleri Rojava, (Kürtçe: Doğu Rojhilat, Batı Rojava, Kuzey Bakur, Güney Başur) daha doğrusu Suriye Arap Cumhuriyeti'nin Kuzeydoğusu Amerikan emperyalizminin kara güçlerinin boy ölçüştüğü alan haline geldi. ABD/İsrail işbirliğinde birbirleriyle kıyasıya rekabet eden örgütler alan hakimiyeti için silahlı çatışmalara girebilmektedir.

Geçenlerde Erbil kaynaklı bir haberde ENKS Başkanı Siud Mela'nın "Rojava" üzerine görüşleri yayınlandı. "PKK Rojava'nın içişlerine karışmamalı" diyen Siud Mela örgüte kadrolarını özelliklede Suriye dışından gönderilenleri geri çekmesi çağrısında bulundu. ENKS’nin Suriyeli kadrolarla daha iyi bir iletişim kurduğunu ifade eden Mela, “Kürdistan’ın diğer bölgelerindeki kadrolar yerlerine dönmelidir” dedi. Aydınlık Gazetesi'nde son iki yıldır bu konu üzerine incelemelerimizi yazdık. Özelliklede hem Suriye'deki Kürtçü oluşumlar ve hem de Suriye kökenli PKK/PYD'lilerin Türkiye kökenli PKK'lılardan rahatsızlık duyduklarını ve zaman zaman gerginliklerin yaşandığını belirlemiştik. Son günlerde ise PKK'da ki farklı kutupların arasındaki sorunların yeni görevlendirmelere sebep olduğunu görüyoruz. Mazlum Abdi'nin (Kobani) kızağa çekildiği ve daha geri pozisyonlara itildiğini DarkaMazi haber sitesinden öğrenmiştik. Ancak PKK/PYD'nin bu konuda şimdilik sessizliği yeğlediğini belirtebiliriz.

ENKS Başkanı Siud Mela, "ENKS ile Rojava'daki Ulusal Birlik Partileri (PYNK) arasında sürdürülen müzakerelerin başarılı olamadığını" söyledi. Bununlada yetinmeyen Mela PKK'ya ağır eleştirilerde bulundu. "Eğer siyasi, idari, ekonomik ve askeri kararlarda ortak bir anlaşmaya varacaksak, bu hususlarda PKK’nin söz sahibi olmasını reddediyoruz. Mesajımız nettir: PKK kadroları çekilmelidir, eğer onlardan biri burada kalırsa, kendilerine hiçbir yetki verilmemelidir” dedi.

Bölgenin istikrarsızlaştırılmasında kara gücü vazifesini gören örgütlerin ipi ABD/İsrail'in elindedir. Amerikan emperyalizmi Kürtçüleri hem bölge devletlerine ve hem de birbirine karşı kullanmaktadır.

# abd # suriye # pyd # emperyalizm # KDP # Kürdistan # Murat İnce # Mazlum Abdi