Yağmur felaket getirdi

Kadim Ülker

Kadim Ülker

Köşe Yazısı

İki gün yağan yağmurun yol açmış olduğu mal ve can kaybı, Avrupa politikacılarını üretimde yeni çareler aramaya, bu tür yeni doğal afetlere engel olmaya çağrıda bulunmuş oldu.

Bu sene nisan ayında Tuna deltasında gezerken asırlık ağaçlar dikkatimi çekmişti. O asırlık ağaçların gövdesine tarihler yazılı alüminyum levhalar vardı. Neler olduğunu öğrenince de gözlerim fal taşı gibi açılmıştı. Zira o levhalar Tuna Nehri’nde yıllara göre su taşmalarının boyutunu göstermekteydi. Su seviyesinin ne olduğunu anlayınca nehir ile ağaç arasına gidip gelmeye başlamıştım. Su yüksekliğinin hesabını yapmıştım. Aradaki fark 5 metreyi bulmaktaydı.

Bunun nasıl olacağını aklım almamıştı pek. Zira Tuna nehri kenarında kurulu yerleşim yerleri tümüyle su altında kalmış olmalıydı. Eski fotoğrafları bulup baktığımda, yerleşim yerlerinin sular altında kaldığını görmüştüm. Bu durum, temmuz ayının ikinci haftasında Almanya, İsviçre ve Avusturya’da yağan yağmurlar sadece evlerin, yolların, tarla ve ağaçların zarar görmesine değil, Almanya'da 160 insanın ölümüne ve binlercesinin de evsiz barksız kalmasına sebep olmuştu.

ALMANYA ÖNCÜ OLACAK

İki gün yağan yağmurun yol açmış olduğu mal ve can kaybı, Avrupa politikacılarını üretimde yeni çareler aramaya, bu tür yeni doğal afetlere engel olmaya çağrıda bulunmuş oldu. Özellikle Alman siyasetçiler içinde bunu dile getirenler de oldu. Almanya'da yapılan siyasi ve ekonomik değişiklikler Avrupa’nın diğer ülkelerinde de kabul görecektir. Aksi takdirde her ev artık motorlu taşıt değil, bot bulundurmak zorunda kalacaktır. Sorun sadece insanların canını kurtarmasıyla da sınırlı olmayacak. Ülke ekonomisinin ayakta kalması için ciddi değişiklikler kendini zorlayacaktır.

AVUSTURYA’NIN TURİZM SEKTÖRÜNÜ VURDU

Sel felaketinden sadece maddi zararla çıkan Avusturya'nın en önemli gelir kaynaklarından birisi, belki de ilki dört mevsimin dördünde de önem arz eden turizmdir. Ülke, geçen yılın mart ayında başlayan salgın ile birlikte özellikle turizm alanında ciddi kayıplar yaşadı. 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren salgından kafasını kaldırıp, normalleşmeye başlayan Avusturya turizm gelirlerinin işletmelere rahat bir nefes aldıracağı umut edilmekteydi. Sel felaketi Avusturya'nın Tirol, Vorarlberg, Salzburg ve hatta kısmen Viyana gibi önemli turizm bölgelerini vurdu. Basına yansıyan rakamlara göre nehirlerin, derelerin taşmasıyla ve yerleşim yerlerinin sel baskınına uğraması ile zararın boyutu çift haneli milyonlarla ifade edilmektedir. Gerçek etkisi birkaç kat daha fazla olacaktır. İki gün içinde zarar tespiti yapılması mümkün değildir. Ayrıca uzun vadede turizm bölgelerine duyulan güvensizlik sebebiyle Avusturya’ya gelmeyen turistten dolayı maddi kayıp tespit edilebilecek midir? Zaman gösterecektir.

Sel baskını, nehir taşmaları ve toprak kaymalarının boyutunu, doğal afet sonrasında insanların kollarını sıvayıp evlerini temizlemeye çalışması özellikle televizyon haberciliğinde görülmeye değerdi. Yıllarca çalışarak kurmuş oldukları ev ve barklarını bir çırpıda kaybeden veya yıllarca toparlayamayacakları maddi hasara uğrayan hem Alman hem de Avusturyalılarda dikkat çeken davranışlar sergiledi. Ağlamadan sızlamadan, büyük metanet içinde kolları sıvayıp temizlik işlerine ellerinde kalmış son malzemelerle başladılar. Yerel veya federal hükümet yetkililerine yönelik bir suçlamada bulunmadılar. Afet bölgesini gezen, gerekli yardımın kendilerine yapılacağını belirten ve üzüntülerini bildiren politikacıların yakasına yapışan kimseler de olmadı.

TÜRK ÇİFTİ KURTARAN SİYASETÇİ

Diğer taraftan eski bir siyasetçinin “bizim kahramanımız” diye basında manşetten verilmesi ve o “kahramanın” sele kapılan iki kişiyi kurtarmaya çalışması duygulandırıcıydı. Zira insanların yüreğine duygu seli olan eski siyasetçi, sele kapılan karı koca Türkleri canı pahasına kurtarmıştı. Sele kapılan eşler ve onların kurtarıcısını gösteren video basına yansımıştı. Sel felaketinden en fazla etkilenen Salzburg kentine bağlı Hallein kasabasında eski bir belediye encümen azası olan Alexander Eisenmann’ı Avusturya’nın en çok okunan ve en yüksek trajlı gazetelerin birinci sayfalarından manşetten “kahramanımız” diye tanıttı.

Eisenmann, yerel ve federal parlamentoda temsil edilen liberal Neos Partisi’nden Hallein belediyesinde encümen azası görevi yürüttüğü anlatılırken, “suya kapılan komşularımı gördüğümde onların yardımına koşmaktan başka bir şey düşünmedim” diyordu gazetelerde. Türk karı koca da hayatlarını Eisenmann’ın kurtardığını, Eisenmann’ın yardıma gelmemesi halinde belki de hayatta olmayacaklarını gazetelerin kendileriyle yapmış oldukları görüşmede dile getirdiler.

ÇAVUŞOĞLU TEŞEKKÜR ETTİ

Eisenmann tarafından İki Türk’ün hayatının kurtarıldığını öğrenen T.C. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu‘nun kendisini telefonla arayarak teşekkür ettiği hem yerel Türk gazetelerinde hem de Avusturya basınında yer aldı. Ayrıca T.C. Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun’un da Eisenmann’a davranışından dolayı teşekkür ettiği de basına yansıdı. Belki ben gözden kaçırmışımdır, umarım T.C. Dışişleri Bakanlığı ve T.C. Viyana Büyükelçliği Avusturya’ya geçmiş olsun dileklerinde bulunmuştur. Zira felaket dönemlerinde dostluk köprüleri kurulabilir.

# almanya # Mevlüt Çavuşoğlu # avrupa # yağmur # felaket # sel felaketi # isviçre # Belçika # sel # avusturya # heyelan # yağmur sağanak # belçika sel # almanya sel # Almanya sel felaketi