İran doğuya döndü

Ali Mercan

Ali Mercan

Köşe Yazısı

Çin İran’dan petrol ihtiyacını garantiye alırken, uzun vadeli bir işbirliği anlaşması yaptı. Avrupa, ABD yaptırımlarıyla çıkmaza girdi. Alman Dışpolitika Bülteni German Foreign Policy (GFP) gelişmeyi „Çin petrol ihtiyacı yanında İran üzerinde etkisini de güvenceye aldı“ diye yazdı.

AVRUPA'NIN ABD YAPTIRIMLARI KARŞISINDA ÇARESİZLİĞİ

GFP, Çin’in „Ekonomik, politik ve stratejik“ işbirliği anlaşmasıyla İran’ın esas yerini doğu olarak belirlediğini yazdı. Makale, „İran’ın Doğuya dönüşü“ başlığını taşıyor. „İran aslına döndü“ gibi anlaşılıyor.

Berlin ve AB, İran üzerinde etkisi yanında uzun vadeli çıkarlarını da kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya. İran’ın Çin ile yeni anlaşmasının bir yönü budur. Diğer yandan bu, ABD’nin İran’a karşı abluka ve yaptırımlarının bir sonucudur. Batı’nın, „Çin’in İran üzerinde etkisi artacak“ diye önyargılı bir yorum yapması bekleniyordu. Bununla birlikte, Almanya, ABD yaptırımlarını çıkarları lehine bozma girişiminde başarısız oldu. İran’daki ekonomik faaliyetlerini sürdürme ihtimali zayıfladı. Uzmanlar, Biden Yönetimi’nin İran’a karşı zorunlu insani-tıbbi malzeme ulaşımını bile bloke etmesinden duydukları rahatsızlığı dile getiriyorlar. “AB bunların bile önüne geçemiyor.”

GFP, “Çin yıllardır süren Batı Asya’da etki alanı rekabetinde ileri adım atarak petrol ulaşımını güvence altına aldı. Washington, şimdiye kadar Tahran'ı nükleer anlaşma konusunda taviz vermeye zorlamak için bunu önlemeye çalıştı.” Pekin, önceleri İran'dan 17,8 milyon ton petrol alabiliyordu. 2020'nin başında, günde ortalama 306.000 varil. Bu miktarın yeni yıldan bu yana oldukça arttığı gözleniyor. Mart ayında ortalama 918 bin varil petrolün Çin’e gönderileceği hesaplanıyor. Uzmanlara göre, ABD yaptırımları artık bunu engelleyemez.

DOLAR VE BATI KONTROLÜ DIŞINDA MALİ İŞLEMLER

İran Başkan Yardımcısı İshak Cihangiri, "para transferlerinde bazı sorunlar ve buna karşı da belirli planlar" olduğunu açıkladı. Ayrıntıları açıklanmamakla birlikte "petrol ihracatından elde edilen gelirin ülkeye getirme yöntemlerinin" geliştirilmesi anlamına geldiği anlaşılıyor. Dolar ve Batı hakimiyeti altındaki finans işlemlerinin dışına çıkan yöntemler. Alman ekonomi çevreleri, Hintli şirketlerin de artık İran'dan petrol alımlarını başlatmakla ilgilendiklerini, Hindistan'daki ABD yaptırımlarının sona ermesinin beklendiğini söylüyorlar.

İran ile Çin arasında, 25 yıl süreli "ekonomik, siyasi ve stratejik" işbirliği anlaşması imzalanmıştır. Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, 2016 Tahran ziyareti sırasında iki ülke arasında uzun vadeli işbirliği anlaşması teklif etmişti; İran liderliği buna temkinli cevap vermişti: Halk Cumhuriyeti güçlü bir ekonomik etkiye sahipti - nükleer anlaşma batılı devletlerle yakın ticaret ve yatırım işbirliğini mümkün kılıyordu. İran Devlet Başkanı Hassan Rohani, Şi ile görüşmesinden hemen önce, Total ve Airbus eksenli bir Avrupa gezisine başlamıştı. O dönemde Alman firmalar birbirlerine Tahran'da yardım ettiler. Ancak Trump'ın yaptırım politikası nedeniyle, Avrupa şirketleri İran’a yaptırımların kurbanı oldular. İranlı bir ekonomist, "her şeyin batı haritasına çoktan konulduğunu" açıkladı; Şimdi bundan sonuç çıkarın ve "doğuya" yönelin dedi.( Farnaz Fassihi, nytimes.com 27.03.2021) Sonuç: mevcut işbirliği anlaşmasıdır.

Önümüzdeki 25 yıl için İran'da toplam 400 milyar ABD doları tutarındaki Çin yatırımları imzalandı. Bu anlaşma daha önce ertelenenle aynı kapsamda. Buna göre, demiryolları ve limanlar gibi ulaşım altyapısının genişletilmesi planlanıyor; proje Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi'nin bir parçası olarak işlev görerek İran'ın çıkarlarına uyuyor. Her iki taraf da telekomünikasyon ve bilgi teknolojisinin genişletilmesinde yakın işbirliği öngörüyor. Buna karşılık, Halk Cumhuriyeti uygun koşullarda uzun vadeli petrol teslimatları alıyor. Anlaşmanın ortak manevralar gibi daha yoğun askeri işbirliğini içerip içermediği bilinmiyor. 2019'un sonunda İran, Çin ve Rusya deniz kuvvetleri Umman Körfezi'nde ve Hint Okyanusu'nun kuzeyinde ortak tatbikatlar düzenledi.

BİDEN’İN İRAN'I TAVİZE ZORLAMA ŞANSI ZAYIFLIYOR

Çin'in ilerlemesi Batı için ciddi kaygı kaynağıdır. İran'ın Halk Cumhuriyeti'ne petrol sevkiyatı hızla arttı. Biden yönetiminin Tahran'ı siyasi tavizler vermeye zorlama şansı zayıflıyor. Washington’da bir yetkili, Pekin'in alımlarının "İran'a petrol yaptırımlarını müzakere etme ihtiyacını azalttığını" belirtti. Aynısı yeni işbirliği anlaşması için de geçerli: Pekin, ABD yaptırımlarına rağmen ticaret ve yatırımı genişletmeyi başarırsa, Tahran'da ekonomik olarak baskın bir konum kazanacaktır.

Nükleer anlaşmanın imzalanmasından hemen sonra milyarlarca dolarlık iş ümidi olan AB ve Alman şirketlerine şimdi önemsiz bir kısım kalacaktır. Berlin, ABD’nin sınır ötesi yaptırımlarını geçersiz kılacak araçlar geliştirmeyi başaramadı. Bu da tam olarak Rusya ve Çin'in ilan ettikleri ortak hedeflere uygundur.

ABD YAPTIRIMLARIYLA İRAN HALKINI REHİN ALMAK İSTEDİ

İran'da uzun vadeli etki kaybının yaklaşmakta olduğu göz önüne alındığında, AB uzmanları Washington'un nihayet harekete geçmesini ve Tahran'la nükleer anlaşmaya geri dönmesini talep ediyor. Fransız diplomat Michel Duclos'a göre, Pekin'e karşı "İran bağımsızlığını" güvence altına almanın tek yolu bu. Duclos ve Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nden (ECFR) yapılan güncel bir analize göre, Biden yönetimi Tahran'a yabancı varlıklarının en azından küçük bir kısmına erişim izni vermeye bile hazır olmadığını gösteriyor; Buna, Kovid-19 aşıları dahil insani gıda ve tıbbi ürünlerin ithalatını önlemek dahildir. İran şimdiye kadar Çin, Rusya ve Hindistan'dan yaklaşık iki milyon doz aşı aldı; ancak, Hindistan'ın teslimatları ABD yaptırımları nedeniyle durdu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken geçtiğimiz günlerde İran'ın dış nükleer anlaşmanın hükümlerine tam olarak uyması halinde serbest bırakılacağını, insani yardım sağlanacağını doğruladı. ECFR durumu şöyle yorumladı: “Biden yönetimi, siyasi baskılarla İran nüfusunu pratikte rehin almaktadır. Halkı rehin almak tehlikeli bir örnekti. AB buna kararlılıkla karşı koymalıdır. Ancak şimdiye kadar ne Berlin ne de Brüksel buna hazır değil.”

# abd # rusya # iran # hindistan # çin # ekonomi # avrupa # abd çin # alman # doğu # Biden # petrol # yaptırım # strateji # abd rusya # Şi Cinping # politika # Ali Mercan # ABD yaptırımları # İran ABD # çin ekonomisi # ABD Rusya Çin # GFP